Fellegi Tamás az előkészítő szakasz legfontosabb állomásait végigjárta, és összegyűjtötte azokat az információkat, aminek alapján a kormány nagyjából fel tud készülni arra, hogy milyen tárgyalási tematika várható – jelentette ki Varga Mihály az IMF-tárgyalásokról szólva. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány egy elővigyázatossági hitelről szóló megállapodásra törekszik.

Az egykulcsos adórendszerről szólva leszögezte, Európában több olyan ország is van, ahol ilyen rendszer működik. Én meglepődnék azon, ha ezt az IMF vagy az Európai Unió kifogásolná – reagált az ezzel kapcsolatos felvetésre. Hozzátette: ez az adózási rendszer először 2013-ban fog működni, az uniónak és a valutaalapnak is „meg kellene várni, hogyan fog kinézni a gyakorlatban”. Az elmúlt években olyan adórendszer volt Magyarországot, ami büntette a többletmunkát – emlékeztetett a politikus.

Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi megbeszéléséről szólva Varga Mihály elmondta: ez a találkozó nagyon fontos abból a szempontból, hogy elkezdődhet a problémák tisztázása. A miniszterelnök úr azon lesz, hogy az Európai Bizottság elnöke is megértse azokat a szempontokat, ami alapján a magyar törvényhozás az általuk vitatott pontokat elfogadta – fűzte hozzá.

Az államtitkár szavai szerint az IMF-megállapodás márciusra, áprilisra születhet meg leghamarabb.

forrás:fidesz.hu