A vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban rendszeresen szerveznek kulturális programokat és előadásokat. Minden rendezvényt úgy szerveznek meg, hogy a középpontba az olvasás népszerűsítése álljon – mondta Soós Csilla, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója. A programok nagy részét könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, irodalmi rendezvények teszik ki.  De megjelennek a kiállítások is, Samu Katalin szobrász 19 rajzát ajándékozta a könyvtárnak, amelyek bármikor megtekinthetőek. Február 4-éig pedig azok a Samu Katalin által készített rajzokat lehet megnézni, amelyek a Múzeumtól kaptak kölcsön.

Az egy tévhit, hogy a mai fiatalok nem olvasnak. Pusztán arról van szó, hogy megváltoztak az olvasási szokások. A mai fiatalok ugyanis főleg az Internetről szerzik be a számukra fontos információkat. A kiadók már nemcsak könyvként, hanem elektronikus formában is kiadják műveiket. Soós Csilla szerint az úgynevezett e-book terjedése nem okoz problémát a könyvtárak számára. Igazgatóként fontosnak tartja, hogy az általa vezetett intézmény is haladjon a korral és szerezze be a szükséges eszközt, hogy lehetővé váljon az elektronikus szövegek ilyen módon történő olvasása.

Egy közkönyvtárnak fontos feladata, hogy kielégítse az olvasói igényeket. Éppen ezért könyvállományukat folyamatosan frissíteniük kell. Mindezt támogatások segítségével tudják megvalósítani.

Kodácz Csengele