Az Echo Televízió tudósítója által megkérdezett demonstrálók érzései:

„Itt a helyem. Meg kell mutatni Európának, hogy mi itt itthon vagyunk. Itt is, a Felvidéken is, és az egész Kárpát-medencében, ha ez valakinek nem tetszik, sajnáljuk.”

„Én úgy gondolom, hogy ha az elmúlt 1000 évben nem állt mellénk Európa, akkor most ne szóljon bele a belügyeinkbe. Hagyják, hogy végre a magyar ember azt tegye, ami fontos számára!”

„Azért döntöttünk így, mert úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió azt akarja velünk elhitetni, hogy mi nem oda tartozunk.”

„Egy nyugodt, kiegyensúlyozott életet szeretnék fiaimnak, gyerekeimnek, és az unokáimnak.”

„1990 óta jóformán minden ilyen rendezvényen részt vettem, mert hát alapból az ember nem szerette azokat, akik előtte voltak 40 évig.”

„Hogy kimutassuk, továbbra is bízunk a kormányban, akit választottunk, és ez nagyon fontos, hogy érezzük az erőt, hogy többen vagyunk, mint amit állítanak, hogy egyre kevesebben vagyunk.”

Erdélyből is érkeztek szimpatizánsok a budapesti Békementre. A határon túliak hangsúlyozták: békésen kívánnak demonstrálni az utóbbi időben nemzetközi síkon sokat támadott Orbán Viktor miniszterelnök és a a kormány mellett.

Csomortányi István (Nagyvárad):

„Szép alkalom ez is arra, hogy megmutassuk mi is határon túlra szakított magyarok, hogy a nemzet egységes és mikor a nemzet bajban van akkor együtt tudunk erőt felmutatni azokkal szemben akik az országunkra támadnak.”

Mezei János polgármester, Gyergyószentmiklós

„Az, ami 1920-ban történt Magyarországon, azt nem szeretnénk, ha megismétlődne és tovább folytatódna az a súlyos állapot, amit azok az emberek, annak idején a nagyhatalmak tettek. Ezért vagyunk itt, ezért fogunk össze, hogy szolidarizáljunk, erőt adjunk a kormánynak, a vezetőknek, hogy meg tudják valósítani és meg tudjanak maradni Magyarországon magyarnak.”

Szikszai László:

„Az erdélyi magyart is bosszantja az a tény, hogy Európa egy mondvacsinált hadjáratot vezet Magyarország ellen, Magyarország kormánya ellen, amit mi a Székelyföldön is érzünk, hogy nem igaz.”

A csíkszeredaiak elmondták: sokat köszönhetnek a magyar kabinetnek.

Szabó Ibolya:

„Mindennap imádkozok érte, hogy tartson ki, mert rengeteg támadásnak van kitéve, ami hazugság. Mentse meg a magyar népet, mert ilyen keresztény és jó úton haladó kormányuk soha nem lesz, soha.”

Leborulás a nemzet nagysága előtt – fantasztikus összefogás

A becslések szerint több mint félmillió ember sorakozott fel a szombat délutáni Békemenet Magyarországért elnevezésű demonstráción a „Nem leszünk gyarmat” jelszó mögött. A megmozdulás rendbontás nélkül, békésen ért véget.

Példátlan civil összefogás valósult meg. A demonstrálók ezzel kívánták bizonyítani, hogy továbbra is a kormány mellett állnak.

Erre a támogatásra szükség is van ebben a nehéz helyzetben – állítja Széles Gábor nagyvállalkozó.

A nagyvállalkozó a Hősök terén nyilatkozva az Echo Televíziónak elmondta: két fontos esemény van. Az egyik, hogy Orbán Viktor strausbourgi beszéde és válaszai egyértelművé tették: rosszul látják ezt a problémát, ami miatt pellengére állították. Másrészt ez a tüntetés elsősorban azt bizonyítja, mind kifelé, mind befelé, hogy igenis a kormány mögött van még mindig a legnagyobb erő, a legnagyobb tömegek. Ezt a tüntetést pedig nem a szélsőségesek randalírozása fogja meghatározni, hanem a békés felvonulás, szimpátiamenet a kormány mellett.

Az Echo Televízió és a Magyar Hírlap tulajdonosa később az évtized tüntetésének nevezte a megmozdulást.

„Körülbelül félmillió ember vonul, és állítólag már félmillió ember a téren van, én csak azt tudom mondani, amit Kossuth mondott, leborulok a nemzet nagysága előtt” – nyilatkozta a nagyvállalkozó, aki szerint ez volt az évtized legnagyobb tüntetése. Bár megkockáztatom, hogy lehet, hogy ’56 óta, a forradalom óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon – tette hozzá. Szerinte ekkora tömeget pedig már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

„Országnak és világnak üzenjük mi mindannyian, hogy ez a kormány nincsen egyedül. Mi már akkor Európába vágytunk, mikor onnan 40 évig ki voltunk szorítva. De üzenjük most innen, ennek az Európának, soha nem leszünk gyarmat ” – jelentette ki Bayer Zsolt író, publicista a Parlament előtti Kossuth téren, ahol akkora volt tömeg, hogy a környező utcákat is megtöltötte.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról beszélt, hogy Magyarország szabad akar lenni. Mint azt leszögezte: Magyarország népe pontosan tudja, hogy mit akar. Jobbik része szereti ezt a kormányt, szereti ezt az életformát és szereti Orbán Viktort, itt nincs mit mellé beszélni. Ez válasz az európai uniós támadásokra.

Kérdés, Európa mit válaszol erre az egyértelmű kormány melletti kiállásra.

fotó és forrás : Echo Tv