Varjú Péter,  az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint  nem látszik változni a továbbra is pozitív nemzetközi hangulat. A kérdés az, hogy a két-három napja túlteljesítő magyar piacon mi történik. A felülteljesítés oka  a kormány kompromisszum készségéről szóló megnyilvánulásokban keresendő.
A szakértő úgy véli, hogy az elmúlt napok túlteljesítési után kissé visszavehet ebből a magyar piac, amelyet elsősorban az OTP árfolyamának emelkedése húzott, miután csütörtökön  az egész európai bankszektorban rali volt. Különösen a régiós bankok erősödtek, ezzel magyarázható az OTP jó teljesítménye is. Az optimizmust a Commerzbank bejelentése váltotta ki, miszerint nem kell tőkét emelnie ahhoz, hogy megfeleljen a tőkekövetelményi szabályoknak, s a bank részvényei 13 százalékkal drágultak.
A QUAESTOR Csoport elemzője, Varga Zoltán is a pozitív a nemzetközi befektetői hangulatot emelte ki, s azt, hogy egyelőre nem látható fordulatra utaló jel. A túl gyors az emelkedés miatt viszont bármikor jöhet egy komolyabb negatív korrekció. A forint árfolyama is erősödik, az euróval szemben a 300-as a következő fontos szint, mely elérhető lehet – véli az elemző.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 349,71 pontos, 1,93 százalékos emelkedéssel, 18.500,01 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 29,3 milliárd forint volt, a vezető részvények az enyhén gyengülő Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
A Mol 150 forinttal, 0,81 százalékkal 18.750 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 239 forinttal, 6,81 százalékkal 3.749 forintra nőtt, forgalmuk 21,7 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,18 százalékkal 546 forintra emelkedett, forgalma 1,7 milliárd forint volt.
A Richter papírok árfolyama 545 forinttal, 1,47 százalékkal 36.550 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

 

Forrás: MTI