A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap délelőtt közölte, hogy a korábban jelzettnél lassabban érkezik az űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen.

Korábban az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz több helyszínt is megjelölt az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán térségében. Az ennél is korábbi becslésekben még azt sem zárták ki, hogy az űrszonda Magyarországra zuhanhat [1]. A különböző helyszínek megjelölése azzal magyarázható, hogy hol felgyorsul, hol lelassul az űreszköz haladása a légkörben.

Orosz szakértők szerint az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm. Nem kell attól tartani, hogy a szonda mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

A Phobos-Grunt űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Firrás: index/MTI