Lehet ez pénz- vagy adománygyűjtő levél, állíthatja azt, hogy minden elküldött email után pénzt kap a beteg kisgyermek (hogy ki és hogyan mérné az elküldött levelek számát, rejtély), sőt, az újabb kori üzenetek már a Facebookon is elkezdtek terjedni, azt állítva, hogy minden lájk után pénzt kap a gyermek – hívja fel a figyelmet az antivirus.blog.

A Facebookon megjelent mostani esetnél az üzenet küldői például azt állítják, a rákos gyermek megosztásonként 3 eurócentet kap a műtétjéhez a Facebooktól. Hasonlóan hamis az a másik üzenet is, amelyben azt állítják, 10 000 megosztás után a 18 hónapos beteg kislány ingyen kap új szívet. Az ilyen típusú levelekre puszta jó szándékból nem érdemes gondolkodás nélkül kattintani, lájkolni, megosztani.

Fontos, hogy a valódi segítséget a csalástól sikeresen meg tudjuk különböztetni, így erre is áll az a klasszikus tétel, mint az ismeretlen szoftverek telepítésére: akció előtt mindig keressünk rá a neten, igaz-e a dolog.

Bodoky Tamás egyik korábbi Magyar Narancs-beli cikkében nem volt rest, felkutatta egy konkrét, állítólag költséges szívműtétre váró argentin kisfiúval kapcsolatos levélben említett klinikát, és megkereste az ottani orvost: “a Narancs érdeklődésére a kórház illetékese kapcsolja a megnevezett orvos utódját, aki nevetve meséli, hogy a kollégája (egyébként neurológus, nem szívsebész) állást és lakóhelyet változtatott, mert több ezren érdeklődtek nála szegény Brian hogyléte és az internetes fund-raising állása felől, ráadásul a levélben a lakáscíme is szerepelt. A sztoriból persze egy szó sem igaz: a kéz-, gerinc- és idegsebészetre, valamint a reumás és sportbalesetes páciensekre specializálódott magánklinika nem foglalkozik transzplantációval, nem fekszik náluk Brian nevű kisfiú Buenos Airesből, és nem gyűjtenek pénzt az interneten senkinek.”