Amikor az EU, az ENSZ, a baloldali kommentátorok, Hillary Clinton és mások együttes támadást indítanak, az elég jól jelzi, hogy valaki, valahol különlegeset alkotott. Ez a helyzet a január elsején hatályba lépett magyar alkotmánnyal, amelyet az említettek kórusban ítélnek el – írja a Scotland on Sunday című skót lap szerkesztőségi kommentárban. A lap szerint a kritikusok számára „a huszonegyedik század erkölcsi sivatagában ijesztő lehet szembesülni a tradicionális értékek, a hazafiság és a szabadság ilyen drágakövével”.

A kommentár Brüsszelnek és Washingtonnak is tanácsot ad, azt üzeni tanulmányozzák egy kicsit a magyar történelmet, mielőtt felvállalnak egy ilyen „hiábavaló konfrontációt”. A Scotland on Sunday felidézi továbbá, hogy a kritikusok szerint a Magyar Köztársaság átnevezése Magyarországra arra utal, hogy veszélybe került a demokrácia. Ez az érv azonban véleményük szerint nem állja meg a helyét, miután Magyarországot 1946. február elsején kiáltották ki köztársasággá a kommunisták.

A lap pozitívumként emeli ki, hogy a magyar alaptörvény a fogantatás pillanatától védi az emberi életet, hogy a házasságot egy nő és egy férfi egyesüléseként írja le, illetve megemlíti a kommunizmus bűneinek elévülhetetlenségét. Az író szintén védelmébe veszi a bírósági rendszer reformját és a jegybanktörvényt is.

Forrás: mandiner.hu