Magyarországon a szomszéd országokhoz és más európai uniós tagállamokhoz viszonyítva pozitívabb képet mutat az ivóvíz értékelése a lakosság körében – olvasható a közleményben. A víziközmű szövetség szerint ez annak is köszönhető, hogy a csapvíz az ország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere. Ugyanakkor a többség hasonlónak, vagy jobbnak véli a lakóhelyén elérhető ivóvizet, mint az ország más területein lévőt – derült ki a felmérésből. A megkérdezettek szerint az ivóvíz legmeghatározóbb előnyei környezetkímélőségében és a kedvező árában rejlenek. (A kontinens fontos édesvízkészletét képző alpesi gleccserek, tavak és források már most fogyóban vannak egyes vidékeken, a gleccserek fokozódó olvadása pedig végleg “elzárhatja a csapot”.)

A MaVíz a közleményben kiemeli, hogy ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétszáz alkotóelem jelenlétének felső határértéke jogszabályban rögzítve van. Ezen előírásnak Magyarországon az összes csapvíz megfelel, amelyet a szolgáltatók és a hatóságok a fogyasztási pontokon is ellenőriznek – hangsúlyozza a közlemény.

A Magyar Víziközmű Szövetség mintegy 100 vízi közművet üzemeltető tagszervezete a magyarországi vízi közmű szolgáltatás 95 százalékát, további több mint 100 tagszervezete a magyarországi vízipart, kereskedelmet és annak üzleti hátterét képviseli. (Néhány évtizeden belül hazánk – vízbázisának köszönhetően – stratégiai fontosságú országgá válhat – mondta még májusban Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.)

Forrás: MTI