Lázár János: Vásárhely élt az elmúlt két évtizedben adódott lehetőségekkel 14

Almási István alpolgármester, a körzet képviselője köszöntötte a lakosokat, és kiemelte, hogy a közmunka programban tavaly 877 főt foglalkoztattak, és a program februárban induló folytatásában legalább ennyien kaphatnak munkát. Tavaly több mint 200 millió támogatást kapott a város a munkabérekre és a foglalkoztatáshoz szükséges eszközök beszerzésére.

A nyugdíjas lakópark jelenleg 11 üres lakására kedvezményes akciót fognak hirdetni – folytatta az alpolgármester, aki hozzátette: ez évtől összeolvadtan működik a Hódfó és a Városellátó Kft. Döntés született arról is, hogy a babakötvény ezen túl szociális alapon fog járni, és a Belvárosban 116 fő kapott bérpótló juttatást, míg lakásfenntartási támogatást hasonló számban kaptak, ebben a körzetben összesen 423 főt támogatott az önkormányzat 43 milliónyi, többfajta jogcímen juttatott segéllyel. A Belvárosban élő 373, hetvenöt év feletti idősek karácsonyra ötezer forintos utalványt kaptak, amelyért hálásak voltak az emberek.

Az idén a vállalkozók segítségével rendezték meg a Gyermekkarácsonyt, ahol 1600 rászoruló gyermek kaphatott ajándékot, míg 450 család kapott ötmázsányi tüzelőt, és 1250 gyermeknek biztosítottak nyári étkeztetést. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a Hétvégén is legyen kenyér az asztalon akciót segítő vállalkozóknak, és ismertette a városban folyó beruházások állását.

Az idei tervek közül kiemelte a Jókai és a Kutasi út kereszteződésében a lámpás kereszteződés kialakítását, a Jókai utca felújítását, a Tram-Train beruházást és az északi elkerülő utat, amelynek részletes megvalósítási tanulmánya folyamatban van, ez utóbbi két beruházást az állam és az unió finanszírozza, míg a kórházban is folyik a fejlesztés, ahol rövidesen átadják a sürgősségi osztályt, és Almási István kiemelte a Varga Tamás Iskola felújítása mellett a fórum helyszínéül szolgáló iskolaépület rekonstrukcióját is.

A Bajcsy-Zsilinszky utca egyik társasházából jelezte Borbély Andrásné, hogy rosszul mérték fel a lakások alapterületét, és emiatt nem megfelelő mértékű fűtési díjat kell fizetniük. Ádók János, a HVSZ ZRt. igazgatótanácsának elnöke elmondta: a költségmegosztók alkalmazásánál átvizsgálták a lakások alapterületét, és a közös képviselők a lások területéhez hozzáadták a közösen használt területeket, azonban a távhő díjának kiszámítása kapcsán Ádók János elmondta: a számításnak ez a módja is megfelelő eredményt ad. A Bajcsy-Zsilinszky 41-43-ban is jelentős a megtakarítási hajlandóság, itt egy fűtési szezon 60 százaléka a gázzal fűtött lakásokhoz mérten.

Dr. Makó András aljegyző a panelprogram eddigi finanszírozásáról elmondta: voltak, akik a lakástakarék pénztárral kombinált hitelt vettek fel, amely gyakorlatilag kamatmentes hitelként értékelhető, hiszen az állami támogatás a kamatot fedezi, míg dr. Végh Ibolya aljegyző hozzátette: az önkormányzat a ráeső rész januári részleteit is átutalta.

A fórumon Lázár János elmondta: számítások szerint 25-30 százalékkal fizetnek kevesebbet a termál energiát használók a gázzal fűtő lakásoknál, és elhatározták a termálfűtés bővítését. Korábban hiába ösztönözték a Centrum szövetkezet lakásait, hogy vegyenek részt a panel programban, pedig ma már szinte csak az ilyen lakások eladhatók.

Bővítenék a vásárhelyi távfűtés körét

A belvárosi termálkör elkészült a Dr. Rapcsák András utca alatt, és megkeresik a környék társasházait, hogy csatlakozzanak ehhez a rendszerhez. Fel fog gyorsulni a panelprogram – jelentette be dr. Lázár János, aki reméli, hogy minél többen csatlakoznak ehhez. Ehhez kapcsolódhat a házak felújítása, eddig a programban 950 lakást újítottak fel. Januárvégén javasolni fogja a testülethez, hogy akik a paneprogramban vesznek részt, vagy felújítják házukat, a homlokzatra jutó részük a helyi adóból leírható legyen, amely akár több évnyi adómentességet jelenthet egy-egy családnak.

Nyugdíj, minimálbér és egészség

Mihály Jenő hozzászólásában elmondta: korábban a Nemzeti Üdülési Alapítványtól igényelhettek üdülési csekket a nyugdíjasok, amely lehetőség megszűnt, és arról kérdezte a polgármestert, lesz-e hasonló lehetőség. A kérdező hozzátette: az azonos százalékkal emelt nyugdíjak a kisnyugdíjasok és nagyobb nyugdíjat kapók közötti távolságot tovább növelik.

Dr. Lázár János elmondta: mindent megtette a kormányzat a nyugdíjemelés megvalósításáért, és hatósági árak korlátozzák a közszolgáltatások díjait, ez is jelzi: kiemelten foglalkoznak a nyugdíjasokkal. Dr. Lázár János elmondta: a Fidesz egyszer már próbálkozott a differenciált nyugdíjemeléssel. A több nyugdíjat kapó nyugdíjasok álláspontja, hogy többet tanultak, többet dolgoztak, és több járulékot fizettek. A polgármester elmondta: szociális szempontokat is kell érvényesíteni. Sok ember van minimálbéren bejelentve, akik közül sokan nem csak annyit keresnek – ezen akarnak változtatni, hogy ne kényszerítsék a vállalkozókat csalásba. Vásárhelyen sok a nyugdíjas, közöttük is sok az egyedülálló nő, akik egyedül nehezen tudják fenntartani a lakásukat, a számukra igyekeznek külön figyelmet fordítani. Ma Magyarországon 330 ezer forint feletti állami nyugdíj nem lehet, a magánnyugdíjak lehetősége adott, de hazánkban kevesen rendelkeznek megtakarításokkal, míg nőtt a hitelek aránya. A végtörlesztés lehetősége ezen változtatni fog – mondta el a polgármester.

A bérekről szólva Lázár János elmondta: a minimálbért keresők nem járnak rosszabbul, mert a minimálbér emelkedik, a minimálbér és 200 ezer forint között keresők kompenzációt kell, hogy kapjanak – a város alkalmazottjai és cégeinek dolgozói meg fogják kapni. Aki megbetegszik, az önkormányzat a táppénz mellett szociális segítségben részesítheti. De nehéz a megélhetés, és ha az egyik kereső elveszíti az egészségét, ami nagy veszélyt jelent. Minden munkaadónak és munkavállalónak érdeke az egészség megtartása, ezért a munkaadók kifizetnek vizsgálatokat, hogy a dolgozóik tovább maradjanak egészségesek.

A kórház egyre jobb lesz Vásárhelyen, sürgősségi osztály fog működni és számos osztályon fejleszteni fognak. A városnál az idén 1200 embernek terveznek munkát adni, azonban nem találnak szerelőket, viszont 2010-ben egy négytagú család egy hónapban segélyből kétszázezer forintot tudott összeszedni, azonban aki nem beteg, annak dolgozni a kell, ezt rögzíti az új Alkotmány is.

Vásárhely kihasználta az elmúlt húsz év lehetőségeit

Szándékos kampány zajlik az országban, hogy az embereket elbizonytalanítsák, bár az igaz, hogy a megélhetés nehéz. Azonban az elmúlt húsz évben lefelé haladt az emberek többségének életszínvonala, azonban a két évtized problémáit nem lehet másfél év alatt kiköszörülni. Hódmezővásárhely azonban jelentős eredményeket ért el uniós forrásokból, többet, mint amennyit a gazdaság itt megtermelt. Az elmúlt húsz évben a város tudott élni a lehetőséggel.

A nagy elkerülő megépül 2014-ig, ma már a nyomvonalat tervezték – közölte Lázár János, hozzátéve: elkezdték az iskolák rendbe tételét, a bölcsődéket is, most az óvodák jönnek. A város a privatizációval sem járt rosszul: a Villeroy ezer embert foglalkoztat, a Märtz nagymértékű termelésre készül.

Márciusban dönt a képviselőtestület a vásárhelyi tömegközlekedésről, amelyben sokszor üres buszok róják a várost, míg az emberek nem jut el oda, ahová szeretnének. Lázár János elmondta: körjáratok kellenek. Átszervezik a buszközlekedést, felfűzik a kórházat és az iskolákat.

A városnak hetven hektár földje van, itt közmunkásokkal virágpalántákat fognak nevelni. A belterületi csatornák takarítására és a külterületi utak takarítására és a karbantartása is a közmunkások feladata lesz.

Arnay

##audio:56##