A galéria földszinti termeiben január 21-én 16 órakor megnyíló kiállítás címe Lechner – Szmrecsányi – Boldi. A kicsit talányos cím oka, hogy a Boldi művésznéven ismert Szmrecsányi Boldizsár Lechner Ödön építész ükunokája, illetve a család másik ágán Szmrecsányi ágon is több művész található, közöttük Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész, karikaturista. Mind a Lechner család, mind a Szmrecsányi család művészeinek munkáiból válogatott kollekcióval egészítik ki a Boldi szobrait bemutató kiállítást – tudtuk meg Nagy Imre múzeumigazgatótól.

A szobrok beállítását követően kerülnek a képek elrendezésre a falakon. Ezek között lesznek családi portrék, fotók, Lechner Ödön épületeiről készült fotográfiák, eredeti Lechner tervrajzok, ifjabb Lechner Ödön festményeiből egy-kettő, Szmrecsányi (Pajtás) Ödön karikatúrák és festmények is. Nagy Imre hangsúlyozta, hogy ezt az anyagot így együtt sehol nem láthatták, és nem is lesz sehol máshol bemutatva. A múzeumigazgató azt is elárulta, hogy a rendezésben résztvevő stábnak feladták a leckét az olykor több száz kilót is nyomó Boldi szobrok.

A szobrászművész a főiskola óta készült alkotásaiból mutat be Vásárhelyen. A városban szintén kezdettől fogva, 1996 óta állítja ki munkáit az Őszi Tárlaton. „Hálás is vagyok, mert Hódmezővásárhely nagyon sok örömet szerzett nekem. Szinte azt mondhatom, hogy valamennyi díjat elnyertem, így a Tornyai-plakettet is. Sőt, többször beválasztottak a zsűribe is” – mondta.
A mostani kiállítás ötlete a tavalyi Kogart kiállítás után merült fel. Nagy Imre múzeumigazgató is ott volt a megnyitón, és akkor került szóba, hogy az anyagot Vásárhelyen is be kellene mutatni. „Arról nem is beszélve, hogy mint Tornyai-plakettesnek járt is nekem egy kiállítási lehetőség” – tette hozzá Boldi.

Kokovai Péter