A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosban havas eső esik, helyenként havazik, a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben a mellékutcákban havas a burkolat, de nem okoz gondot a közlekedésben. Azt tanácsolják az autósoknak, hogy számítsanak hosszabb menetidőre.

Az Útinform közlése szerint havasak az utak Vác és Balassagyarmat térségében, hókásásak Salgótarjánnál, és latyakosak Székesfehérvárnál és Tatabányánál. Az M5-ös autópályán Budapest felé, a 45. km-nél egy személyautó a szalagkorlátnak ütközött, a belső sávot lezárták.

A csapadékos időjárás nem lesz tartós, a hó csak a magasabb helyeken marad meg – mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az ország nyugati és északi területein, valamint a Duna-Tisza köze északi részein hull a hó, míg a Dunántúlon, illetve az Alföldön havas eső, eső és hó egyaránt előfordul. Jelentős mennyiség sem hóból, sem esőből nem várható, de néhány centiméternyi hótakaró – azokon a területeken, ahol fagypont alatti a hőmérséklet – kialakulhat.

A felhőréteg a délutáni órákban északnyugat felől felszakadozik, és a következő két napban már nem várható említésre méltó mennyiségű csapadék, az átlagosnál enyhébb idő lesz napsütéssel. Pénteken egy hidegfront miatt lehűlés várható, viszont jelentősebb mennyiségű hóra vagy esőre nem kell számítani – mondta a szakember.

Az Útinform tájékoztatása szerint a főutak burkolata az egész országban vizes, a Bakony környékén és Nógrád megyében latyakos, Salgótarján környékén pedig havas. Az alsóbbrendű utakon jóval téliesebbek az útviszonyok, Orosházánál deresedés miatt szórják a burkolatot. Az Útinform tájékoztatása szerint a látási viszonyok mindenhol jók.

Szinte egymást érték a kisebb-nagyobb balesetek az intenzív hóesés és a megváltozott útviszonyok miatt kedd reggel Pest megyében – közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Loch Erika tájékoztatása szerint Gödöllő térségében, Valkó előtt egy teherautó fordult keresztbe az úton, visszafordításán jelenleg is dolgoznak. A burkolat olyan síkos, hogy a helyszínen tartózkodó tűzoltóautót kiékelték, nehogy még nagyobb legyen a baj.
Gödöllő belterületén is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, mert egy autó árokba sodródott, míg Tura és Vácszentlászló között egy kisteherautó dőlt az oldalára – tette hozzá a szóvivő.
A Ceglédet Törtellel összekötő úton, valamint a 31-es főút gyömrői elágazásánál egy-egy személygépkocsi borult fel, az utóbbi balesetben egy ember megsérült – mondta Loch Erika.


Albertirsa közelében, a 4-es főúton árokba borult egy autó, míg     Budakeszi és Páty között két autóbusz is segítségre szorult. Az egyik, 20–25 utast szállító jármű megcsúszott, nem tudott tovább haladni, ezért mentesítő járatra szállították át az embereket, de az is elakadt. A közútkezelő által elvégzett jégmentesítést követően a tűzoltók állították helyes irányba a járműveket – mondta Loch Erika.

forrás:origo.hu és MTI