Egy állatbarát telefonon kereste meg a vadasparkot azzal, hogy átadna egy skorpiót. Az állatkert munkatársa már éppen vissza is utasította volna a felajánlást – hiszen méreggel ölő állatokat nem tartanak Szegeden -, amikor kiderült, hogy nem megunt házi kedvencről van szó: a veszélyes ízeltlábú kellemetlen utaskísérőként érkezett, egy bőröndben, Puertó Ricóból.

Így az állatkert – a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés után – fogadta a skorpiót. Bár a Szegedi Vadaspark munkatársai nem szakértői ezen állatcsoportnak, mindenképpen tudni szerették volna, milyen faj érkezett, és mennyire veszélyes. A külső – a legveszélyesebb skorpiókra utaló jellegzetességek – nem voltak túl biztatóak: kis méret, kevésbé erőteljes, hosszú ollók, viszonylag nagy méregtövis. A szakemberek gyanúja beigazolódott, a skorpió a Centruroides nemzetségbe tartozik, amely számos halálos mérgű fajt is magában foglal.

A külső határozóbélyegek alapján a legvalószínűbb, hogy a Centruroides limbatus egy példányát fogadták be, amelynek mérge kevésbé ismert hatású, de – mint egy amerikai kórházi eset is bizonyítja – mindenképpen veszedelmes. A mérgét egyszer a gondozók használni is látták, mikor az állat táplálékul az inszektáriumba telepített tücskök közül egyet elfogyasztott.

A skorpió nem marad Szegeden, mivel a vadaspark munkatársai nem készültek föl ilyen veszélyes, méreggel ölő állatok tartására. A Fővárosi Állat- és Növénykert fogja befogadni a skorpiót néhány napon belül.

Forrás: MTI