Miklós Endre, a Csomifüst Plussz Kft. ügyvezetője portálunknak adott interjújában elmondta, hogy a karácsonyfát nem ajánlatos elégetni elsősorban a fenyő magas gyantatartalma miatt, másrészt pedig a fa vizes állaga miatt. E két tényező együttesen azt eredményezi, hogy a tökéletlen égés miatt a tüzelőberendezésben lerakódik a kátrány, és ez tönkreteheti a teljes fűtési rendszert. Emellett ez a lerakódás eltömítheti a kéményt is, ami rendkívül veszélyes lehet. Arról nem is beszélve, hogy az esetlegesen kifolyó forró gyanta még tüzet is okozhat, de ez csak szélsőséges esetekben fordul elő.

A szakember elmondta, hogy Németországban a kéményseprő nedvességmérővel jár, és ha a fa nedvességtartalma elér egy bizonyos szintet, akkor megtilthatja a tüzelőanyag használatát. Nálunk ilyen szabályok még nincsenek – tette hozzá. 

Magyarországon az I. fokú Környezetvédelmi Hatóság foglalkozik a nem megfelelő típusú tüzelők használatával, és az ezekből adódó fokozott károsanyag kibocsátás hatásának vizsgálatával.

Kovács Péter