A megváltozott oktatási törvény értelmében az állam átveszi az oktatási feladatokat a településektől. Azt szeretnék megoldani, hogy az iskola megmaradjon. Emellett működik egy óvoda és egy családi napközi is, és ezt a három intézményt szeretnék egy helyre csoportosítani, hiszen hatalmas az iskola épülete, és sok benne az üres hely, mondta Szabó István. Viszont a családi napközi helyett egy bölcsödét szeretnének létrehozni, hogy a szülők és gyermekeik színvonalasabb ellátást kaphassanak. Nagyon sok olyan édesanya van, akik a munka mellett nem tudnak otthon maradni a gyermekeikkel, vélekedett a polgármester, aki hozzátette, hogy biztonságos helyre van szüksége a gyermekeknek. Mindemellett egy Idősek Napköziotthonát is szeretnének létrehozni a településen.

Turisztikai fejlesztések terén sok mindent elértek már eddig, ezért is a marketing lesz idén a fő feladat. A kisebb beruházásokat saját maguk végzik, társadalmi munkával illetve civil szervezetekkel együttműködve. Túraútvonalakat építenek, illetve egy csónakházat is terveznek. Kisebb épületek megszépítése is a tervek között szerepel, és ha ezek készen vannak, akkor egy széles körű turisztikai szolgáltatást tud majd Derekegyház nyújtani.

Azt próbáljuk elérni, hogy minél több Derekegyházi kapjon kedvet a falusi vendéglátáshoz, és ezzel több bevétele legyen 2012 vagy éppen 2013-tól kezdve, mondta a polgármester.

Kovács Péter