2012-től fontos változások léptek életbe, amelyek a mozgásfogyatékkal élőket érintik. Az első és legfontosabb, hogy megszűnik a 7 pontos szakorvosi vélemény, ezt három dokumentum váltja majd fel. A fogyatékossági támogatást és a kiemelt családi kedvezményt igazoló iratok, és az NRSZI által kibocsátott igazolás váltja fel a korábbi dokumentumot – tájékoztatott Tóth Margit, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke.

A másik fontos változás, hogy idén vehetik igénybe utoljára a megszokott közlekedési támogatást. A támogatás igénybevételéhez még felhasználható a 7 pontos szakorvosi vélemény. Akik igényelni szeretnék ezt az anyagi támogatást, figyeljenek oda, hiszen idén március 31-e lett a beadási határidő! Az elnök hozzátette, a jövőben is lesz majd lehetőség a közlekedés könnyítésére pályázni, akkor azonban kevesebben kaphatják, a nagyobb összegű támogatást.

Jelenleg körülbelül 20 főre tehető azok száma, akik aktív tagjai a megyei ifjúsági tagozatnak – mondta Bodnár Zoltán, a tagozat vezetője. Fontos számukra az, hogy az ifjúság társadalomba történő beilleszkedése mellett a szabadidő hasznos eltöltését is segítsék. Az ifjúsági tagozat segíti a továbbtanulást és a munkába illeszkedést is. Bodnár Zoltán kiemelte, az elmúlt években a mozgásfogyatékkal élők számára több lehetőség kínálkozik továbbtanulás terén.

A tervek között szerepel, hogy kiadjanak egy éves programfüzetet, amely a fontos eseményeket tartalmazza majd. Idén is szerveznek megyei fürdőnapot, Ki-mit-tud? Vetélkedőt, és tábort is. Az első két program nemcsak az ifjúságnak szól, hiszen az egyesület többi tagja körében is nagyon népszerű – tette hozzá az elnök. Már hagyomány, hogy információs napokat rendezzenek, amelyekre más egyesületeket is meghívnak, ezzel is elősegítve a hatékony együttműködést.

1993-ban jött létre a megyei szervezeten belül az Értelmesebb életért alapítvány, amelyet a fiatalok megsegítése céljából alapítottak. Az alapítvány heti rendszerességgel tart beszélgetéseket, melyekre nemcsak egyesületi tagokat várnak. Az ilyen rendezvények pozitívak, hiszen az ember azt érezheti, hogy nincs egyedül hagyva, a problémájában tudnak neki segíteni – értékelte az ifjúsági tagozat vezetője, aki a legközelebbi előadáson előadóként szerepel majd.

Kodácz Csengele