Több száz orvos vett részt leszokást támogató képzésben, vagyis a tudás megvan ahhoz, hogy segítsék a leszokni vágyó dohányosokat. Emellett vannak hatékony gyógyszerek is, de az OEP nem finanszírozza azt a szolgáltatást, amivel ezt meg lehetne tenni, mert jelenleg a szolgáltatók, kórházak, rendelőintézetek ellenérdekeltek abban, hogy leszokást támogató rendelést végeztessenek, mert az így nyert bevétel nem fedezi a költségeket – mondta a megkérdezett tüdőgyógyász.

Mucsi János szerint a dohányosok által befizetett adót is fel lehetne finanszírozni a leszokás támogatását. Kiemelte: ha az állam az áfára és a jövedéki adóra igényt tart, akkor termékdíjként terhelje még meg egy százalékkal a cigarettát, és a többletbevétel elég lenne a leszokás támogatásához szükséges költségekre. Ezzel a dohányos maga fizetné meg leszokásának költségeit – tette hozzá.

Vannak bizonyítottan hatékony gyógyszerek és nem gyógyszeres terápiák is, amelyek növelik a leszokási próbálkozások sikerességét – közölte a tüdőgyógyász.

Forrás: Inforádió