A brit Westminster Egyetem kutatói egy kísérlet keretében egy csinos fiatal nőt küldtek három londoni szórakozóhelyre. Mindhárom esetben más-más színűre festették a nő haját: először barna hajjal, a második alkalommal szőkén, majd végül vörösre festett hajjal jelent meg a különböző éjszakai klubokban. A kutatók azt figyelték, hogy az egyes esetekben hány férfi környékezte meg a hölgyet. Ezt követően a kutatók visszatértek a szórakozóhelyekre és felkértek 130 önkéntes résztvevőt, hogy értékeljék a nőről készült fényképeket barna, szőke, illetve vörös hajjal.

Legtöbbször szőke hajjal szólították le a férfiak a hölgyet, viszont a fényképek alapján a barna hajú nőt tartották a férfiak a legvonzóbbnak és a legintelligensebbnek, derült ki a Scandinavian Journal of Psychology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból. A kísérlet során összesen 60 esetben környékezték meg a szőke hajú nőt, 42-szer szólították meg a barna hajút, míg a vörös hajút mindössze 18 alkalommal próbálták meg felszedni a férfiak.    

Dr. Viren Swami, a Westminster Egyetem kutatója szerint lehetséges, hogy egy divatbeli változás van folyamatban, és most a barna hajú nők veszik át az évtizedeken keresztül idealizált platinaszőke nők szerepét. „A hatvanas-hetvenes években, mikor Jackie Kennedy volt a nőideál, a férfiak a barnákat részesítették előnyben, majd a hetvenes és a nyolcvanas években a szőkéké lett a főszerep. A közelmúltban azonban úgy látszik, hogy ismét fordult a kocka, és a buta szőke nő sztereotípiájával ismét a barnák kerülhetnek előnybe” – mondta el a kutató.

 

Forrás: medipress.hu