A zárt, fagymentes helyeken, csatornákban vagy éppen elhagyott épületekben telelnek át jellemzően a kifejlett példányok, melyekből az enyhe időjárás miatt sokat találtak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakértői. Makrai László ügyvezetőtől megtudtuk, a felmérések folyamatban vannak, az áttelelő kifejlett szúnyogok irtását már tervezik.
„A téli kezelés kifejezetten az áttelelő kifejlett példányokra fog irányulni, ezzel is kisebb számról indul a populáció felszaporodása a jó idő beköszöntével. Ezzel spórolni is tudunk, hiszen a lárvák kikelése után repülővel igen drága a szúnyogkergetés” – magyarázta.

Télen azonban vannak olyan területek, melyekre fokozottan kell figyelniük a szakembereknek. A termálvízkifolyók környékén már akadtak gondok. Makrai László elmondta, ez ilyen részeket folyamatosan monitoringozzák, s amennyiben a szakértő magas lárvaszámot jelent, azonnal be kell avatkozni, különben az egyedek kifejlődnek, s kirepülnek. „Ezeken a területeken biológiai beavatkozásokat végzünk” – tette hozzá.
A szúnyoglárvák tömeges fejlődése természetesen nem télen, hanem általában április elején indul, amikor a vizek felmelegednek 10-12ºC-ra. Amikor 16ºC-os lesz a víz hőmérséklete, akkor a szúnyogpetéből a lárva három hét alatt fejlődik ki, ám 25ºC fok körül már elegendő ehhez egyetlen hét is.

Tavaly új szemlélettel készült a szúnyoginvázió ellen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a biológiai védekezésnek köszönhetően jóval kevesebb csípőszúnyog keserítette meg a lakosok életét. Tavaly felmérték azokat a területeket is, amelyek csak jelentős csapadék után válnak szúnyogtenyésző hellyé, s ezekre külön figyeltek.

Szeged közigazgatási határán belül 6319 hektáron történik a légi kémiai, és több mint 900 hektáron biológiai védekezés a szúnyogok, illetve a szúnyoglárvák ellen. A vérszívók elleni biológiai védekezés nagyobb felkészülést igényel, ám hatékonyabb, ráadásul a cég spórolt is a biológiai védekezéssel. Makrai arról tájékoztatott, hogy a meglehetősen költséges légi irtás jórészt biztonsági volt, a nyári szabadtéri események indokolták azokat, s nem feltétlenül a szúnyogok magas száma. Nyaranta a város húsz pontján tíz mintavevő szokta mérni a csípésszámot rendszeresen. Irtást ötven csípés fölött kell elrendelni, ezen szám alatt a városi rendezvények indokolják ezt.

 

Forrás: szegedma.hu