Szerda délelőtt az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 244 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.
A forint árfolyamát az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanság, a jegybanktörvény módosítása érdekében kifejtett piaci nyomás terheli. Kereskedők szerint amíg nem lehet biztosabbat tudni az IMF/EU tárgyalások folytatásáról, addig a piac nem nyugszik meg. Nem óriás lépésekkel gyengül, de folyamatos nyomás alatt lesz a forint. Szakértők szerint a tárgyalások folytatásáról szóló hírekig ugyanis nincs, ami igazán korrekcióra sarkallná a piacokat.
Kereskedők szerint egy kicsit rosszabb hangulat külföldön Magyarország sérülékenységéből adódóan jóval nagyobb veszteséget okoz itthon.
Londoni piaci elemzők keddi helyzetértékelései szerint valószínűleg módosítani kell a jegybanktörvényen ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására Magyarországgal.
Az MNB devizatartalékainak gazdaságösztönző célú felhasználásáról kedden szárnyra kapott híresztelések a cáfolat ellenére is nyomást gyakorolnak a forint árfolyamára.
Szerdán délelőtt a magyar 5 éves CDS-árazás újabb csúcsot ért el 688 bázisponton, 41 bázispontos emelkedéssel.
Az eurót délelőtt tíz órakor 318,86 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben. Reggel hét órakor 315,72 forinton jegyezték az eurót, szemben a kedd délután négy órai 315,45 forinttal.
A svájci frankot 261,57 forinton jegyezték délelőtt, a reggel hét órai 259,29 forint és a kedd délutáni 258,80 forint után.
A dollár jegyzése 244,69 forint a kora reggeli 242,24 forint és az előző délutáni 241,77 forinttal szemben.
A japán jen jegyzése 3,1909 forint a kora reggeli 3,1588 forint a kedd délutáni 3,1536 forint után.

 

Forrás: MTI