Sikeres évet tudhat maga mögött a Szegedi Vadaspark. A látogatók igényeit figyelembe véve szembetűnők a változások. Az állatkert azon az úton tudott tovább haladni, amelyen elindult.Elkészült a Zsiráf-ház és a Szavanna kifutó, és ehhez kapcsolódóan megérkeztek a zsiráfok, zebrák, a varánusz és rengeteg afrikai rágcsáló is.


2012-ben befejezik a már megkezdett pingvin ház munkálatait is, erre nagyon nagy az érdeklődés, ez nem véletlen, hiszen híradásokban, sőt mesefilmekben és a természetvédelemmel összefüggésben is gyakran megjelennek e kedves és mókás jószágok, mondta el az igazgató. A kifutó különlegessége az lesz, hogy élőhelyükön a vízben, alulról is megfigyelhetők lesznek a pingvinek.


Egyik büszkesége volt a 2011-es évnek az anoabébi születése, mely Magyarországon egyedülálló, a világon pedig csak néhány ezer példány él belőlük szabadon. Európában kb. 50 alföldi anoa él. Veszélyeztetett faj, kevesebb, mint 2500 kifejlett egyede járja a Celebesz vadonjait. Száma rohamosan csökken, elsősorban azért, mert a szigeten belül is szigetszerű az előfordulásuk, a kisebb populációk között a kapcsolat megszűnt. Így több helyen is kihalt, vagy éppen a kihalás szélére került. A pusztulás mértéke az elmúlt 20 évben felgyorsult, elérte a 20%-ot! Elsősorban a vadászat veszélyezteti, de legalább ekkora probléma az élőhelyének csökkenése, feldarabolódása Az utóbbit sokszor a külszíni fejtésű aranybányák létrehozása idézi elő, amelyek hatalmas területeket döntenek romba.

Az idei esztendőben is sok újítást terveznek, de erre még nincs egyértelmű koncepció, azt viszont kiemelte Veprik Róbert, hogy a vásárhelyiek felé továbbra is nyitnának, hiszen tavaly is kedvezményes áron, akciókkal várták a vásárhelyi iskolák növendékeit. Ezt a hagyományt idén is szeretnék folytatni.
Az igazgató továbbá megköszönte a Rádió 7 és a promenád.hu egész éves segítségét és reményét fejezte ki a további sikeres együttműködéshez.

Szombat Mihály
Fotók:zooszeged.hu