Január elsejétől a korábbi önkormányzati irányítás alól állami irányítás alá kerültek a tűzoltóságok, azonban ugyanabban a szervezeti formában, ugyanazokkal a technikai eszközökkel fogják a vásárhelyi tűzoltók ellátni feladataikat – jelentette ki az igazgató, aki hozzáette: változás csak áprilisban várható, amikor a hatósági tevékenység a megyében két katasztrófavédelmi kirendeltséghez fognak kerülni.

A két kirendeltség Szegeden és Szentesen jön létre, hol a megelőzéssel és az engedélyezéssel kapcsolatos feladatokat összpontosítják, azonban a városi tűzoltóságokon is folytatják munkájukat a tevékenységet eddig is ellátó munkatársak, így a cégek továbbra is itt intézhetik ezeket az ügyeket, azonban a feladatot ellátó szakemberek a kirendeltségek irányítása alá fognak tartozni, akik feladata nemcsak a lakosság védelmére, hanem az ipari biztonság biztosítására is ki fog terjedni.

Így egységes állami irányítás alá került ez a terület – fogalmazott az ezredes, utalva arra, hogy eddig a tűzoltóság önkormányzati, míg a polgári védelem állami fennhatóság alatt működött. Szintén áprilistól kerültnek a tűzoltóság állományába a polgári védelmi feladatot a területen ellátó munkatársak.A két részterület szakembereinek feladata eddig is egymásra épült, azonban az integrációtól hatékonyabb feladatellátás várható el. A helyi tűzoltóknak és a polgári védelmi szakembereknek is a helyi tűzoltóparancsnok fogja a feladatokat meghatározni – jelentette ki Szatmári Imre, hozzátéve: ezt a megyében működő katasztrófavédelmi kirendeltségek fogják ellenőrizni, amelyek munkáját a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság fogja irányítani.

Az önkormányzatok támogatása nélkül a katasztrófavédelem nem tud sikeres lenni – szögezte le az igazgató, rámutatva: szoros együttműködésben kell a feladatait ellátni az államnak, az önkormányzatoknak, a hivatásos állománynak, és ez az együttműködés Csongrád megyében az eddig jól kialakított rendszerben működött.

Hivatásos tűzoltóőrs lesz Kisteleken és Rúzsán

A megyében két hivatásos állománnyal működő tűzoltóőrsöt kíván létrehozni a katasztrófavédelem Rúzsán, illetve Kisteleken, továbbá az önkéntes tűzoltóságokkal szerződéses kapcsolatot terveznek kialakítani, és pályázati lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy technikai eszköztárukat fejleszthessék ezek az egységek.

A vásárhelyi állományról szólva az igazgató elmondta: ugyanazt a feladatellátást várja bajtársaitól, mint mit 2012. januárjáig végeztek, kedvező benyomás alakult ki benne a vásárhelyi tűzoltókról. A Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem vezetőjeként ismerte, és mindig is elismerte a Csongrád megyei kollégái munkáját, az itt működő tűzoltóság egy jól és hatékonyan működő szervezet, és csak azt várja el tőlük, amit eddig is tettek.

Az ezredes az állománygyűlésen szalagot kötött az egység zászlójára.

 

Arnay

##audio:46##