Dr. Subodh Verma, a St. Michael Kórház szívsebésze elmondta, kutatócsoportja döbbenten fedezte fel, hogy a két gén a szívműködés szabályozásában is részt vesz. A mutáns BRCA1 génnel rendelkező kísérleti egerek a szívinfarktust követően 3-5-ször gyakrabban pusztultak el. Ez nagyrészt a kiterjedt szívelégtelenség miatt következett be, talán mert az infarktusuk kétszer olyan súlyos volt, mint a nem mutáns génnel rendelkező egereknek. Hasonló kétszeres mértékű emelkedést figyeltek meg a szívelégtelenség szempontjából, ha a mutáns BRAC1 és BRAC2 génnel rendelkező egereket doxorubicinnel kezelték. Ez a leggyakrabban használt kemoterápiás szer a mellrákosok kezelésében.

A kutatók ugyanezt figyelték meg emberi szövetek vizsgálata során. Úgy vélik, a mutáns BRCA1/2 megakadályozza a DNS helyreállítását az izomsejtekben, mely nélkülözhetetlen a szívinfarktus utáni gyógyuláshoz. Az eredmények a Nature Communications és Journal of Biological Chemistry című folyóiratokban jelent meg.

– Kutatásunk arra utal, hogy a mellrákra hajlamos betegek valószínűleg a korábban fel nem ismert szívbetegség kockázatát is magukban hordozzák – állapította meg Dr. Verma. – Ami még fontosabb, hogy most már értjük, a kanadai nők körében leginkább pusztító mellrák és szívbetegség közös biológiai alappal bír.

Dr. Verma kihangsúlyozta, milyen jelentőségteljes a kutatás a betegek számára. Mivel már tudják, hogy a BRCA1/2 gén alapvető a DNS-helyreállításban, új kezelési módszereket fejleszthetnek ki a leggyilkosabb kór ellen. A mutáns gént hordozó nők tisztában lehetnek azzal, hogy a rák mellett a szívbetegségekre is hajlamosak – adta hírül a MediPress.

Dr. Christine Brezden-Masley, a kórház onkológusa, társszerző elmondta, hogy bár az orvosok tudtak a doxorubicin és a szívelégtelenség összefüggéséről, az új kutatásból kiderült, hogy a mutáns gént hordozó nők különösen érzékenyek a toxicitására. – Ez azt jelenti, hogy a mutáns génvariációval rendelkező beteg esetén végig kell gondolnom, mennyi doxorubicint kaphat, vagy esetleg egy másik terápia után kell néznünk – vélte a kutató.

Forrás: otvenentul.hu