Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011. szeptember végén a GDP 82,6 százalékát tette ki, elérte a 22.931 milliárd forintot.
A háztartások nettó megtakarítása a GDP 5,7 százalékának megfelelő összeggel 1.576 milliárd forinttal csökkent a tavaly szeptember végéig eltelt egy évben.  Az államháztartás és a háztartások nettó finanszírozási képességére jelentős hatást gyakorolt a 2011 első negyedévében elszámolt, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer, amely az éves GDP 9,6 százaléka volt.
A magánnyugdíj-pénztári kilépések hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási igénye 1.145 milliárd forint, a GDP 4,1 százaléka volt egy év alatt, a háztartások megtakarításai pedig elérték az éves GDP 4,0 százalékát, és meghaladták az 1.100 milliárd forintot.
2011 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási igénye 258 milliárd forintot, a negyedéves GDP 3,6 százalékát érte el az előző negyedévi 348 milliárddal, a GDP 5,1 százalékával szemben.
A tavaly szeptember végét megelőző négy negyedévben a nem pénzügyi vállalatok az éves GDP 2,7 százalékának megfelelő összeggel (759 milliárd forinttal) növelték  nettó megtakarításaikat, amihez a tavalyi harmadik negyedév 266 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,7 százalékkal járult hozzá.  A vállalatok a tavaly szeptember végéig  tartó tíz negyedévből csak egyszer, 2009 IV. negyedévében voltak nettó hitelfelvevők.  
A háztartások nettó pénzügyi vagyona tavaly szeptember végén 15.519 milliárd forint volt, a nem pénzügyi vállalati szektor nettó kötelezettség állománya 32.426 milliárd forinton állt.
A harmadik negyedévben a nettó lakossági megtakarítások 169 milliárdos növekedéséhez 154 milliárd forinttal járult hozza a hosszúlejáratú hitelek visszafizetése, amelyet 52 milliárdos rövidlejáratú hitelfelvétel mérsékelt. Tőzsdei részvényekbe 62 milliárdot fektetett be a lakosság, míg az előző negyedévben 29 milliárdot vont ki a tőzsdéről.
A nem pénzügyi vállalatok a tavalyi harmadik negyedévben ismét hitelfelvevők voltak 408 milliárd forinttal, míg az év első felében nettó törlesztők voltak. A negyedéves adósságtörlesztést azonban 266 milliárd forinttal meghaladta a pénzügyi instrumentumokba fektetett eszközök értéke.

 

Forrás: MTI