– Újévkor hangversenyt tartani különlegesség annak is, aki részt vesz benne, és annak is, aki hallgatja – jelentette ki Vágó János karnagy a Promenád.hu-nak nyilatkozva. Mint mondta, a bécsi újévi koncertek mintájára kitalált koncertre idén olyan közreműködőket hívtak, akik megkapták a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat (a házigazda Városi Fúvószenekar mellett a Kankalin Néptáncegyüttes, Kónya Krisztina énekművész és Zoltán Péter klarinétművész is elnyerte ezt a városi elismerést).

Miután a nézőtéren kihúnyt a fény, Verdi Aida című operájából csendült fel a Himnusz és a Bevonulási Induló. Ezt követően Almási István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. „Akinek nincs szíve, csak a fülével hallgat” – idézte Pascalt, és arra kérte a közönséget, hogy ne csak a fülükkel halljanak, hanem a szívükkel is, és fogadják nagy szeretettel azokat az előadókat, akik a hangversenyen teljes odaadással lépnek fel azért, hogy méltóképpen köszönthessék az újévet.

Újévi koncert nincs Strauss szerzemények nélkül, így a keringőkirály több szerzeménye is elhangzott, akár csak Lehár és Kálmán Imre örökzöld dallamai, amelyek szintén kötelező elemnek számítanak. A c-moll csárdást viszont nemcsak eljátszották, magát a táncot is láthatta a közönség a Kankalin Néptáncegyüttes tagjaitól, illetve a későbbiekben a Calypso Tánc- és Mozgáskultúra Egyesület táncosai képviselték még az esten a mozgásművészetet. A műsor vége felé egy kis könnyűzene is színesítette a kínálatot (I Will Survive), és ezúttal sem maradt el a meglepetés produkció, a „Hegedűs a háztetőn”-ből adtak elő egyveleget. 1973-ban Bessenyei Ferenc főszereplésével mutatták be először Magyarországon ezt a musicalt, így az ő emléke előtt tisztelegve szólt a „Ha én gazdag lennék” és a többi jól ismert melódia.

Kokovai Péter