A patkó és a lóhere kultusza a régi időkből ered, amikor az emberek úgy gondolták, az állatok vályújába tett patkó megóvja azokat a betegségektől. Azt gondolták, így kivédhetik a rossz szellemeket és a balszerencsét. A babona szerint az igazán hatásos patkó az, amit találnak.

Sok országban elterjedt a szilveszteri petárdázás is. Régen a zajkeltő szokások célja az ártó és a rontó erők távol tartása volt. Magyar tájegységeken ennek a célnak felel meg az éjféli harangozás.

Manapság sokan készítenek szerencse pogácsát vagy tortát is, melybe érmét sütnek. Aki megtalálja, annak nagy szerencséje lesz.

Ilyenkor mindenki kíváncsi, hogyan alakul majd a következő éve. Régebben a lányok gombócokat főztek, hogy megtudják leendő férjük nevét.

Időjárás előrejelzés céljából, pedig hagymakalendáriumot készítettek. A hagymát félbevágva rétegeire bontották, és sorba rakták, mind a 12-be egycsipetnyi sót szórtak. Mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Amelyik héjdarabkában a só reggelre elolvadt, úgy gondolták, hogy az a hónap esős lesz.

Ne feledjük, hogy tilos baromfihúst ennünk, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket!

A Rádió 7 és a www.promenad.hu szerkesztőségének tagjai megfogadták mindezt, hiszen nagyon finom szendvicsekkel, hidegtállal és lencsesalátával búcsúznak az óévtől.