A páciens korábban melldaganata miatt dupla masztektómián esett át és ezt követően kapta az implantátumokat. A nő a baleset idején egy rutin Pilates-gyakorlatot, a  Valsalva manővert végezte, ami mély belégzés utáni levegőpréseléssel jár. A Valsalva manőver növeli a nyomást a mellüregben. A hölgy esetében ez a nyomás elég volt ahhoz, hogy jobb implantátumát a bordái közötti vékony szöveten átpréselje egészen a tüdők közti területre. Szerencséjére a páciens még a kórházba szállítás után is tünetmentes volt, azaz sem mellkasi fájdalmat, sem légszomjat nem tapasztalt.
– Végül is elméletben megvolt a lehetősége, hogy ilyen baleset előfordulhasson – nyilatkozta Dr. Anthony Youn michigani plasztikai sebész, aki csak külsős szakértőként nyilatkozott az ügyben, és akinek a szavait a MediPress idézte. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mostantól az implantátummal élőknek tartózkodniuk kell a Pilates gyakorlatok végzésétől. A hölgy esetében egy mitrális billentyűműtét következtében gyengülhettek meg a bordaközi szövetek, így lehetővé téve az implantátum kitüremkedését.
– A mellimplantátumot valószínűleg a mellizom alá, a bordákra ültették be, ami bevett gyakorlat rekonstrukciós műtétek esetében – magyarázta Dr. Youn. – A gyakorlat végzése közben a mellizom összehúzódott, aminek következtében az implantátum kicsúszott a bordák közti résen, amelynek szövetei amúgy is sérülékenyek voltak a szívműtétet követően.
A szerencsétlenül járt nőt jelenleg is a Johns Hopkins Kórházban ápolják. Az implantátumot az orvosok műtéti úton eltávolították a mellüregből, és visszatették oda, ahová való.

Forrás: otvenentul.hu