Az elfogyasztott vörös hús mennyiségét tekintve a felső ötödbe került emberek körében 19 százalékkal gyakoribb volt a veserák, mint a legalsó ötödben. Összefüggést találtak az elemzésben a grillezett és olajban sült húsokkal megevett kémiai anyagok mennyisége és a veserák között is.

Carrie Daniel kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa hangsúlyozta, hogy megállapításaik újra alátámasztják azokat a rákmegelőzést szolgáló étkezési tanácsokat, melyek a vörös húsokra és a húsok elkészítési módjára vonatkoztak. A mostani tanulmányban közel 500 ezer, 50 évnél idősebb amerikai egészségét követték nyomon átlagosan kilenc éven át. Ez alatt 1800 embernél diagnosztizáltak veserákot. Napi átlagban 57-85 gramm vörös húst ettek a vizsgálatban résztvevő férfiak, míg a nők ennél jóval kevesebbet, 28-57 grammot.

 

Forrás: mno.hu