A képviselők napirend előtti felszólalásokkal kezdhetik az ülést délelőtt 10 órakor, majd a fejlesztési tárca élére kinevezett Németh Lászlóné teheti le miniszteri esküjét.
Ezt követően a megszokott interpellációs blokk következik, amely után a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslat, 4 óra 20 percesre tervezett általános vitája jelenti az egyetlen napirendi pontot.


A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által benyújtott előterjesztés nem ismert el újabb vallási közösséget, ugyanakkor változtat az egyházként való elismerés szabályain. Az elismert egyházat kivételével valamennyi, a korábbi egyháztörvény alapján nyilvántartásba vett szervezet 2012. január 1-jétől egyesületnek minősül. Ugyanakkor ezeknek a szervezeteknek regisztrációs kötelezettséget írna elő a törvény, ha ezt elmulasztják, 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnnek.


Az új előterjesztés megváltoztatja annak szabályait, hogy miként válhat egy egyesület egyházzá. Az új szabályok szerint a vallási tevékenységet végző egyesület egyházként való elismerését legalább ezer ember aláírásával – a népi kezdeményezésre vonatkozó szabályok alkalmazásával – az egyesület képviseletére jogosult kezdeményezheti. A megsemmisített törvényben az egyház nyilvántartásba vételére irányuló kérelmet a miniszterhez kellett volna benyújtani.


A Ház várhatóan december 30-án tartja idei utolsó ülését, amelyen egyebek mellett sor kerülhet az Európai Központi Bank által többször kifogásolt új jegybanktörvény elfogadására, illetve zárószavazás várható a jövő év első napján hatályba lépalaptörvényhez fűzött átmeneti rendelkezésekről is. Utóbbiak között szerepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának elvi lehetőségét megengedő passzus, amelynek visszavonását kérte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az Országgyűlés az év utolsó előtti napján dönthet még a házszabály és a dohánykereskedelem átalakításáról is.

forrás:MTI