A Dr. Damian Scarf új-zélandi kutató vezette vizsgálatról a Science folyóirat számolt be. Scarf szerint ez az első alkalom, hogy a főemlősökön kívül más faj is ilyen képességet mutat.

Míg az emberek matematikai képességei kétségtelenül egyedülállóak, van némi bizonyíték arra, hogy más állatok is megértik a számokat és a sorrendet. Közel 15 évvel ezelőtt egy kutatócsoport kimutatta, hogy a makákók képesek sorrendbe rakni a képeket a rajtuk látható objektumok száma alapján.

Most ugyanezen tesztet végezték el három galambbal. Scarf és csapata kiderítette, hogy az apró aggyal rendelkező madarak is rendelkeznek ezen képességgel. A kutatók először olyan dobozokban oktatták a madarakat, melyekben számítógépes érintőképernyő van. A galamboknak három képből álló sorozatot mutattak, egy, kettő vagy három eltérő objektum ábrázolásával. A madarakat betanították, hogy jutalom ellenében a rajtuk látható objektumok száma alapján rakják emelkedő sorrendbe a képeket a képernyő megbökésével.

Az objektumok száma helyett vizuális támpontra reagálás lehetőségének kontrollálására, a csapat olyan képeket használt, melyek alak, méret, színek és teljes felszíni terület tekintetében eltőrek voltak. „Ezért arra volt szükség, hogy a madarak a számokat használják, ne más stimulációt” – mondja Scarf.

A kutatók ezt követően tesztelték a madarak azon képességét is, hogy teljesen új mennyiséget – 1-től 9-ig – reprezentáló objektumokat ábrázoló képeket rendezzenek párokba. Például ha a madár 8-at és 5-öt látott, akkor először az ötöt kellett megböködnie. Kiderült, hogy a madarak az esetek 74 százalékában helyesen állították sorrendbe a számokat.

Míg a galambok ugyanazon képességet mutatják, mint a majmok, hosszabb ideig kellett tanulniuk – egy évig, míg a majmoknak csak néhány hónapig – mondja Scarf. „Nagyon sok példát kell nekik adni, mire rájönnek, hogy a számok a kritikus változók, míg a majmok jobbak ebben.”

Emellett Scarf szerint egyes madaraknak jobb személyisége van a tanulásra, mint másoknak. „Néhány madár nagyon gyorsan megtanulta a feladatot, míg mások kényelmesebbek. Néhányuk 9 hónap alatt, mások 12 hónap alatt tanulták meg.”

Az új eredmények felvetik az ezen számolási képességek eredetének kérdését is. „A madarak 300 millió éve váltak el az emlősöktől, így vagy olyan képességről van szó, mely közös őstől származik, vagy pedig olyanról, mely a két családfán egymástól függetlenül fejlődött ki” – mondja Scarf.

Szerinte fontos kideríteni, mennyire elterjedtek az ilyen számolási képességek az állatvilágban. Hozzátette, a jövőbeli kutatások során azt is szemügyre vehetik, hogy a galambok el tudnak-e végezni alapszintű összeadásokat vagy kivonásokat, melyeket a majmok ismét csak meg tudnak csinálni.

Forrás: hirado.hu