Első lépésként ki kell derítenünk, valóban van-e lázunk. 37 fokig hőemelkedésről beszélünk, efelett pedig lázról. Fontos, hogy egzakt módon megmérjük testhőmérsékletünket. Régen higanyos lázmérőket használtak, ezek megbízhatóak, ám koruk az EU-csatlakozással lejárt, hiszen veszélyesnek minősítették őket. Ezek tökéletesen ellátták funkciójukat, így ha van ilyen még a háznál, akkor becsüljük meg, vigyázzunk rá – hívta fel a figyelmet Tóth Lénárd, a Szent Korona Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

Használhatunk digitális hőmérőt, pontosságát érdemes leellenőrizni és összehasonlítani egy hagyományos lázmérővel. De nem csak digitális lázmérők vannak forgalomban. Kaphatóak a hagyományosra hasonlító festett alkoholt tartalmazók, illetve vannak olyanok, melyek fémötvözetet tartalmaznak, ezek hasonlóan pontosak mint a régi higanyos hőmérők.

Amennyiben bebizonyosodott, hogy lázasak vagyunk akkor a hagyományos módszerekhez is nyúlhatunk, így például hűtőfürdőzhetünk, illetve lázcsillapítókat is alkalmazhatunk. Ebben bátran kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől, ugyanis gyakoriak e téren a paracetamol tartalmú készítmények, melyeket hajlamosak az emberek összeenni. Nagyobb dózisban ezek májkárosodást okozhatnak, ezért figyeljünk oda a hatóanyagra – mondta el Tóth Lénárd a Szent Korona Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

A Szent Korona Gyógyszertár továbbra is vár mindenkit a hódmezővásárhelyi Tesco üzletsorán hétfőtől péntekig reggel 8 és este 8 között vagy vasárnap 8 és 19 óra között.

Török Anita