A házelnök a rendvédelmi tárgyú törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványában azt írta: mivel a NIBEK nem folytat majd titkos információgyűjtő tevékenységet, csak koordinációs és értékelő, elemző munkát, nem szükséges titkosszolgálati jogállást biztosítani neki. A kormány korábban nem támogatta Kövér László kezdeményezését, a kormányoldal azonban megszavazta.
Támogatta a Ház a korábban a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként dolgozó Kövér László azon módosító javaslatát is, amely belföldre korlátozta a NIBEK hatáskörét, arra hivatkozva, hogy az ország külső függetlenségéhez kötődő értékeléseket és tájékoztatásokat nem szabad a belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez utalni, hanem meg kell hagyni a külügyminiszter felügyelete alá tartozó Információs Hivatalnak.
A házelnök szerint túlzott nemzetbiztonsági kockázattal jártak a törvényjavaslatnak azok a rendelkezései, amelyek közvetlen elektronikus adatkapcsolat kiépítését tennék lehetővé a NIBEK és a vele együttműködő szervek között, ezért e passzusokat törölni javasolta az előterjesztésből. A parlamenti többség – a kormány korábban megfogalmazott akaratával szemben – ezt az indítványt is jóváhagyta.
Ez utóbbi módosító javaslatról egyébként az ülésteremből korábban kivonuló – és több esetben a házelnökével azonos tartalmú módosítást kezdeményező – MSZP-frakció kérésére név szerinti szavazással döntött a Ház.
A rendvédelmi tárgyú törvényjavaslat elfogadásáról a következő ülésen dönt a parlament.

 

Forrás: MTI