A nagyszombati csarnokban meglehetősen kevés néző gyűlt össze a Karácsony-kupa második napjának első mérkőzésére, a Magyarország–Csehország találkozóra, amely előtt egyperces csenddel tisztelegtek a napokban elhunyt volt cseh államfő, Václav Hável emlékének.

A nyitó napon a házigazda szlovákokat 29–25-re legyőző magyar és a lengyelektől 33–32-re kikapó cseh csapat az első tíz percben 4–4-ig fej fej mellett haladt, Tomás Petrzala kapus és Mikler Roland remekül védett, míg a mezőnyjátékban sok volt a pontatlanság. A magyarok higgadtak le előbb, s miközben Mikler továbbra is parádézott, a mezőnyjátékosok megtalálták a cseh kapus ellenszerét, s a következő tízperces periódust 6–0-ra megnyerte Mocsai Lajos együttese (10–6).

A csehek időkérése után újra gólváltások következtek, de az utolsó öt perc az első félidőben a magyaroké volt, így a különbség a szünetre tíz gólra nőtt, 17–7-tel vonultak pihenőre a csapatok. A legeredményesebb magyar Császár Gábor volt, ötször is betalált az első félidőben, de Harsányi Gergely, Iváncsik Gergely, Zubai Szabolcs és Ancsin Gábor is pazar formát mutatott.

A második félidőben már Tatai Péter védett, s a csapat is teljesen kicserélődött. Könnyelműség jellemezte az első perceket a mieinknél, a csehek szerezték a játékrész első két gólját, mielőtt Balogh Zsolt is betalált. A fiatalokból álló védelmen (Sándor Ákos és Lékai Máté is beállt a szünetben) látható volt, hogy még nem állt össze (nem játszott még ilyen felállásban a válogatott), a csehek könnyebben játszottak ellene, mint az első félidőbeli hatos ellen.

Támadásban összeszedte magát a csapat, a 10. percre visszaállt a tízgólos különbség (22–12). Bár továbbra is akadtak pontatlanságok a magyar válogatott játékában, a tartalékos csehek ellen nem lehetett gond. Sőt Vadkerti Attila és Balogh kínai figurája után már 11 volt a különbség (26–15).

A két csapat ontotta a gólokat, a második félidőben 20 perc alatt kétszer annyit kaptunk, mint az első félidőben 30 alatt, a csehek 29–18-ról jöttek fel 29–22-re.

Az utolsó percekben már nem változott meg a játék képe, itt is, ott is estek gólok, cseh felzárkózásra ugyanúgy nem volt esély, mint a szünetbelinél nagyobb különbségű győzelemre. Végül nyolc lett a különbség (33–25).

A torna a magyar csapat számára csütörtökön Galgócon ér véget a Lengyelország elleni találkozóval.

FÉRFI KÉZILABDA KARÁCSONY-KUPA
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 33–25 (17–7)
Nagyszombat, 200 néző. V: Hascik, Otapka (szlovákok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER ‑ Harsányi 2 (1), ANCSIN 5, CSÁSZÁR 5, ZUBAI SZ. 2, Ilyés 2, Iváncsik G. 1. Cs: Tatai (kapus), Schuch 1, Lele 3, Vadkerti 2, Lékai 2, Balogh Zs. 3, Gulyás P. 3, Sándor 1, Halász 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
CSEHORSZÁG: Petrzala – Sobol 2, Piskac 1, Horák 2, Sik 1, Krupa Sz. 1, Kotrc 2. Cs: Krupa J. (kapus), Mráz 2, PETROVSKY 4, Sindelár, Becvár, Landa 3, Cip 1, Hubácek 1, HRSTKA 5 (2). Mb. edző: Jiri Mika
Kiállítások: 2, ill. 2 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2
Az eredmény alakulása. 5. perc: 4–2. 9. p.: 4–4. 22. p.: 11–4. 27. p.: 16–6. 37. p.: 20–11. 45. p.: 26–15. 50. p.: 29–19. 53. p.: 29–22. 57. p.: 32–23
MESTERMÉRLEG
Mocsai Lajos: – A győzelemért dicséret illeti a csapatot, amely az első félidőben húsz perc alatt eldöntötte a mérkőzést, így a másodikban szinte sort cseréltünk, s nyugodtan kézilabdázhattak a bizonyítani vágyó fiatalok. A védekezésünk néha hézagos volt, a visszarendeződés sem mindig sikerült. Az Európa-bajnokságra és az áprilisi olimpiai selejtezőre még keresek jelölteket a beállós és a két átlövő helyére.

Jiri Mika: – A lengyelek ellen kedden volt esélyünk, szerdán a magyarokkal szemben nem. Pozitívum, hogy több fiatal játékosunk a szünet után felvette a versenyt a végig jobb magyarokkal.

Forrás: NSO.hu