Kistelek polgármestere sorolta: ha csak a Szent István teret, a Szent István Templomot, a Városi Könyvtárat, az új Művelődési Központot említjük, jelentősen, meghatározóan megváltozott ezekkel Kistelek Központja. Volt ideérkező, aki azt mondta, igazi kisvárossá fejlődött Kistelek – mondta Nagy Sándor polgármester a Rádió 7 kisteleki Napraforgójában.

A városvezető az oktatási-nevelési intézményekre kitérve sorolta az óvodák új foglalkoztatóit, a Szivárvány óvoda új cserép tetejét, a Hétszínvirág óvoda fűtéskorszerűsítését. Ennél a pontnál cáfolta azt, hogy be kívánná az önkormányzat zárni azt, mivel egyrészt nincs arra elegendő hely a másik épületben, hogy három csoportot befogadjon, másrészt a fűtéskorszerűsítés pályázata ötévi fenntartást ír elő.

A Hétszínvirág óvoda egyházi fenntartásba kérésével kapcsolatban hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy nem lenne képes az önkormányzat fenntartani az intézményt, erre a kezdeményezésre inkább, mint lehetőségként kell tekinteni. Hozzátette: természetesen nem azért ruház be az önkormányzat egy épületbe, hogy azt átadja másnak, de ha a szülők többsége úgy nyilatkozik, hogy egyházi fenntartást szeretnének, akkor tovább kell lépni, leülni a püspök úrral tárgyalni a lehetőségekről és a feltételekről.

A jövő feladatai között a legnagyobb a szennyvízcsatorna. Ennek kapcsán leszögezte: első körös nyertes pályázata van Kisteleknek. Sajnos tudomásul kellett venni, hogy a nagy tisztító, ami a teljes ipari park vizét is be tudta volna fogadni, nem fér bele a projektbe. De azért még megy a harc, hogy lehetőleg az utakat ne csak sávosan, hanem teljes felületen lehessen helyreállítani, illetve, hogy a kisteleki lakosoknak a befizetett önrészükön túl ne kerüljön további pénzükbe a csatorna.

Kapcsolódva az ipari park témájához kifejtette: szinte minden parcellának megvan a tulajdonosa, viszont a mostani gazdasági helyzetben nem kell azon csodálkozni, hogy nem megy olyan gyorsan a banki hitelezés, önerőből pedig nagyon nehéz. Viszont egy magántulajdonú irodaház, egy brikett üzem már ott van, és a kisteleki emberek körében lekvárüzemnek hívott csarnok lassanként önerőből épül, mellette egy gépsoron már dolgozik a cég a Rákóczi iskola volt konyhájában.

Az új közmunkaprogramra pályázott a város, Kistelek 97 embert szeretne napi nyolc órában foglalkoztatni. Azt kell látni, hogy ezzel párhuzamosan teljesen át fog alakulni a segélyezési rendszer. Sokan olyanok ki fognak esni, akik nem is akarnak dolgozni – mondta. Nagy Sándor hozzátette: az új program nem kínál nagy béreket, de ez az első lépcsőfok, el kell jutni oda, hogy aki dolgozni szeretne, annak legyen lehetősége.

Megerősítette a közmeghallgatáson is elhangzottakat, hogy kormány előtt álló előterjesztés szerint Kistelek Járás székhely lesz. A közigazgatás átalakulásával kapcsolatban kifejtette: ez azt jelenti, hogy minden szolgáltatás, ami eddig megvolt Kisteleken, az megmarad, változás annyi lesz, hogy sok feladat, mint a népesség-nyilvántartás, építésügy állami feladatkörbe kerül át, az abban dolgozók az állam alkalmazottjai lesznek, így az önkormányzat feladatkörében a tényleges városvezetés marad.

A tűzoltóság témakörében leszögezte: Szegedről vagy Kiskunfélegyházáról lehetetlen tartani a 15 perces kivonulási időt. Ez, és több környező település megközelíthetősége is indokolja, hogy állami tűzoltóság legyen Kisteleken. Erre van is egy ideális hely, a korábban a rendőrségtől megvásárolt volt kapitánysági épület. Azt felújítva, átalakítva alkalmassá lehet tenni, hogy egy 3×5 fős létszámú tűzoltóság működjön, biztosítva a környező településeken az elsődleges beavatkozást. Maga a tűzoltóság fenntartása állami feladat, az nem ró költséget az önkormányzatokra. Azonban ha az épület Kistelek tulajdona marad, az átalakításhoz és felújításhoz a környező települések önkormányzataitól is segítséget kér a polgármester.

Molnár Attila