Nyolc szikáncsi és két gorzsai polgár kapott munkalehetőséget az idén a közmunkák során, tevékenységükkel elégedettek lehetünk – állapította meg Benkő Zsolt, hozzátéve: várhatóan jövőre is lesz ilyen lehetőség, azonban míg az idén főleg négyórás foglalkoztatásra volt lehetőség, 2012-ben hat és nyolcórás munkák várhatók.

A közmunkások segítettek Szikáncs rendben tartásában, de ha kellett, segítettek a tavalyi évet indító nagy feladatban, a belvíz elleni védekezésben is. Velük, illetve a TIMA közmunkásaival olyan csatornák lettek kitakarítva, amelyekre az elmúlt évtizedben nem került sor, s bár az idén nem várható, hogy a belvízzel kell harcolni Szikáncson, hosszú évekre előre oldottak meg feladatokat.

E munkák keretében Vásárhelyről dudákat hoztak azokhoz az átereszekhez, ahol ez hiányzott, és ezek jó része a helyükre is került – állapította meg a képviselő, azonban maradt még feladat jövőre is, főként az Ács Lajos utcában.

Az elvégzett feladatok között említette Benkő Zsolt az iskola épületének kimeszelését, amellyel eltüntették a beázás nyomait, és igyekeztek a mellékhelyiségek állapotát is javítani. Több helyen sikerült a járdák állapotán javítani, így a Petőfi és Dózsa György utca közötti területen is.

Jövőre virágosítási programot szeretne indítani a résztelepülésen Benkő Zsolt. Rózsákat a Szikáncsért Egyesület bevételeiből vásárolnának, de szívesen fogadnak minden zöldnövény felajánlást, amelyet az utcák csinosítására elütethetnének Szikáncson. Tervbe vették a főút és a vasút közötti terület rendbe tételét is, itt első sorban a gaztenger megszüntetése a cél, és a két kubikgödröt is ki fogják takarítani.

A tervek között említette a képviselő az Ács Lajos utca 13. alatti önkormányzati ingatlan most még gazos udvarát, ahol akár közmunka keretében zöldséget lehetne termelni, amelyet akár a rendezvényeken felhasználhatnak, akár a rászorulókat lehet ezekkel segíteni.

Június 30-ra el kell készülni a buszforduló rendbetételével is – szögezte le Benkő Zsolt -, amelyhez a közösségi közlekedést fejlesztő pályázat ad anyagi hátteret. Itt a buszvárót is korszerűsíteni fogják és fedett kerékpár tárolókat fognak kialakítani, lesz akadálymentes járda és megoldják a víz elvezetését is ezen a területen.

A főutca teljes felújítására pályázik a város, amennyiben a pályázat eredményes lesz, nemcsak új aszfaltburkolattal, hanem szilárd útpadkára is számíthatnak az itt élők. A külterületi koordinációs központ rövidesen befejezi a működését, azonban van esély rá, hogy a hivatal munkatársa hetente két alkalommal ügyfélfogadást tartson Szikáncson. A nyomtatványok eljuttatásában az itt élőkhöz Benkő Zsolt a részönkormányzat tagjainak segítségét kérte. Szikáncson várhatóan emelkedik az ingatlanadó, mivel a város testülete a körzetesítés helyett a négyzetméter alapú kivetés mellett döntött, azonban itt nincsenek olyan nagy házak – jelezte a részönkormányzat vezetője -, amelyeknél 120, vagy 150 négyzetméter felett jelentős emelkedés következne be. Benkő Zsolt elmondta: ezt az adót az eddigi három helyett négy részletben is be lehet fizetni, és várható, hogy a településen is lesz lehetőség az adó befizetésére.

A jövő évre tervezett események közül – a már hagyományos gyermeknap mellett – a képviselő kiemelte, hogy júniusban lesz hatvan éve, hogy a szikáncsi iskola megkezdte működését, amelyre színes programmal készülnek, amelyhez pályázati támogatásra is számíthatnak az itt élők.

Az ülés végén Benkő Zsolt képviselő megköszönte a részönkormányzat tagjainak egész éves munkáját, és békés karácsonyt, és eredményes új évet kívánt a szikáncsiaknak.

Arnay