A kínai családok több mint 70 százaléka szerint az emelkedő árak befolyásolják ma leginkább az életszínvonalukat, s a fogyasztási cikkek folyamatos drágulása a legnyomasztóbb számukra – mutat rá a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) társadalmi viszonyokat vizsgáló, hétfőn kiadott jelentésében.  
Az előző felmérések szerint a lakosság tavaly és azt megelőzően, 2007-ben és 2008-ban is az infláció miatt aggódott leginkább. A kelet-ázsiai országban az elmúlt öt év során éves szinten 11,1 százalékkal nőttek a megélhetés költségei, a ruházati termékek ára például évente átlagosan 12,5 százalékkal, az élelmiszereké 10,5 százalékkal emelkedett – mutat rá a jelentés. Az átlagfizetések ugyanakkor nem tartanak lépést a drágulással, a lakosság 60 százaléka szerint a legnagyobb társadalmi problémát ma ez jelenti az országban. A kérdés azért is kifejezetten súlyos, mert ez elsősorban a legszegényebb rétegeket érinti.

Az infláción túl leginkább a magas ingatlanárak miatt aggódik a lakosság, sőt, 54 százalék szerint ez a fogyasztási cikkek drágulásánál is nagyobb probléma. A legtöbb család számára az elmúlt években megfizethetetlen magasságokba emelkedtek a lakásárak, 85 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának saját ingatlan vásárlását. Az ingatlanpiac túlfűtöttsége ellen bő másfél éve harcol a központi vezetés, az árak azonban csupán idén ősztől kezdtek csökkenni.     Ugyancsak nagy problémát jelent az élelmiszer- és gyógyszerbiztonság kérdése a válaszadók szerint. Az utóbbi évek nem egy­szer ha­lá­los ál­do­za­tok­kal járó, so­ro­za­tos bot­rá­nya­it kö­ve­tő­en a kormány idén agresszív har­cot hir­de­tett az élel­mi­szerha­mi­sí­tók ellen. Az el­múlt hat hó­nap­ban több mint két­ezer em­bert vet­tek őri­zet­be és öt­ezer céget zár­tak be. Egyes városokban, így például Sanghajban, komoly összegekkel jutalmazzák a visszaélések bejelentőit.     Az Akadémia jelentésében a szegények és gazdagok közti jövedelmi egyenlőtlenségeket és a hivatali korrupciót listázza még az öt legnagyobb társadalmi probléma közt.

forrás:MTI