A gyertya, a láng számos bibliai történet szereplője: a tűz, melyet az ember gyújt egy jelkép, a fény és a melegség magát az életet is szimbolizálja. Ezt a jelképet 1986-ban az ENSZ a Béke képének választotta meg, majd egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat hagyományt teremtett a betlehemi születés templomában égő láng körútjával. A békesség szimbóluma szombat délután Szegedre is megérkezett, rendőri felvezetéssel állították ki a dómban. Az ellátogatók egy mécsessel ezt a lángot megoszthatták egymással, hogy az otthonukat is betöltsék fényével.


Az estet a Bánáti Filharmónia nyitotta énekével, majd Kiss-Rigó László megyés püspök köszöntötte az egybegyűlteket. “Bizonyos helyeken természetes, hogy testvéreknek szólítjuk egymást, ez azonban sajnos nem szokás. Itt úgy érzem mégis hiteles, igaz lehet ez a megszólítás, hiszen az ünnep összeköt mindannyiunkat” – mondta a püspök, aki a tűz szimbolikáját is hangsúlyozta. “A láng, amit egy ember gyújt, és egy másik embernek ad tovább, már önmagában is csodálatos jelkép. Már az ember ősidejétől is fontos szerepet töltött be, később a körbehordozott olimpiai láng a nemzetek közötti béke kifejezése volt. Az emberi vonatkozását is fontos hangsúlyozni, hiszen nemcsak meleget adhat, de meg is égethet, a fény nemcsak utat mutat, de el is tud vakítani” – emelte ki a püspök. A Megváltó azonban – mint mondta – ezzel a fénnyel bevilágítja az előttünk álló utat, megmutatja az eltévelyedett embernek a helyes irányt.

A rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is, aki hangsúlyozta: a szegedi fogadalmi templomban méltó helyet talált a Betlehemi Láng, hiszen ez a város egyik legmegbecsültebb helye. Szegedi állomása után a jelképet a Temes megyébe, Temesvárra viszik tovább.

Egy másik jelentős esemény nyitánya is a szombati napon történt meg: a közismert temesvári festőművész, Stefan Popa Popa’s egyházi témájú műveinek egy részét is kiállították a dómban. A karikatúráival híressé vált művész új arcát mutatta meg szentek portréinak megfestésével. Az ikonokon megörökítette többek közöttPietrelcinai Szent Pio atyát,Casciai Szent Ritát és II. János Pál pápát is, utóbbinak a hírhedt merénylet előtti pillanatát ábrázolta.

A nem mindennapi tárlatot Tóth Sándor József Attila-díjas író, költő méltatta beszédében. “Ő az a művész, aki képekkel válaszol az isteni szavakra. Belső látása egy új világot nyit meg előttünk, olyat, ahova hétköznapi ember nem teheti be a lábát” – mondta az író, akit megdöbbentett, hogy az ikonfestészettel csupán fél éve foglalkozó Stefan Popa Popa’s mennyire képes elrugaszkodni a látható világtól. “A festő maga mondta nekem, és én tökéletesen egyet is értek vele: a művész áll legközelebb Istenhez” – fogalmazott.

Forrás:Szegedma