Rendelettel is védi a kisújszállási önkormányzat a nemdohányzókat. A közterületek jó részén tilos a dohányzás. A türelmi hónapokban 61 esetben értek tetten tilos helyen dohányzókat, ősz óta pedig húsz büntetést szabtak ki.

— Én soha nem dohányoztam, nagyon helyesnek tartom, hogy nem lehet dohányozni iskolák, rendelők közelében —  mondja Kovács Róza, aki szerint ahol az anya vagy apa otthon is dohányzik, azzal gyermekét is veszélyezteti. A passzív dohányzás nagyon káros, nem is beszélve a cigarettafüstről, ami átjárja a lakást, a ruhákat. Hasonlóképp vélekedik erről unokája, Jenei Petra is.

— Az iskolában is vannak, akik dohányoznak, s ahol lakunk, ott is sokan rágyújtanak. Szerintem sokkal jobb lenne, ha ezt a pénzt hasznosabb dolgokra, például könyvekre költenék —  állítja Petra.  
A kétgyermekes anyuka, Máténé Kis Edit is egyetért a tiltással.

— Nem szeretek mások után csikket szedegetni a játszótéren, pedig korábban ezt többször megtettem, hogy ne a gyerekek vegyék azt fel a homokozóból. A rendelet óta itt is sokat javult a helyzet — véli.  
Döbbenetes, amikor 11-12 éves gyerekeket látunk dohányozni. Dr. Molnár István házi gyermekorvos autójával is megáll, és odamegy az utcán a dohányzó fiatalokhoz. Sőt, nemcsak rendelője környékén, hanem a ligetben, rendezvény után is összeszedi az eldobott több száz csikket.

— Bevallom, ha fiatalt vagy terhes nőt látok dohányozni, nem mindig sikerül higgadtnak maradnom. Amikor odamegyek hozzájuk, elmagyarázom, mit okoz a dohányzás, s azonnal tegye le a cigarettát, térjen észre, ne mérgezze magát. Százból tizenöt dohányos belehal a nikotinmérgezésbe, te is ezt akarod? Ilyen, s hasonló sokkoló mondatokkal próbálom észre téríteni a diákokat. Sőt, az ellenőrzőjükbe is beírom, ha látom, hogy a tiltás ellenére nem tette le a cigit: hogy a fiatal nem javuló állapotának oka a dohányzás. A legjobban akkor haragszom, amikor a szülő nemhogy rászólna dohányzó gyermekére, hanem még el is tűri, ha mellette rágyújt — sorolja a doktor úr, aki nagyon üdvözli, hogy jövőre egy intézményben sem lehet majd rágyújtani.      

Kisújszálláson jelenleg tilos dohányozni a játszóterektől 5 méterre és a buszvárókban, előtte és utána 5-5 méterre. Oktatási, egészségügyi intézményeknél és élelmiszerboltoknál pedig ez a határ 30 méter. Ducza Endre közterület-felügyelőtől megtudtuk, a türelmi idő alatt 61 esetben kellett felszólítaniuk közterületen dohányzókat a rendelet betartására.
— A polgárőrökkel ősz óta rendszeresen ellenőrizzük a rendelet betartását. Eddig húsz helyszíni bírságot szabtam ki, többségét a piacon. A bírság összege 5-20 ezer forint, általában az alsó határt vettem figyelembe. A bírság hatására mára érezhetően csökkent a tiltott területen dohányzók száma, kedden például a piacon senkit nem kellett megbírságolni.
Ha a dohányzás tényét valaki nem ismeri el, a közterület-felügyelő feljelenti. A polgármesteri hivatalban Finta Orsolya szabálysértési ügyintézőtől megtudtuk, eddig négy szabálysértési feljelentés volt, a kiszabható bírság 3-50 ezer forint.

Van, aki nehezményezi a rendeletet

— Lassan húsz éve dohányzom, én nem értek egyet azzal, hogy jövőre már sehol nem gyújthatok rá —  mondta Nagy László az egyik sörözőben. Az iskolák, óvodák előtt elfogadom, azt azonban nem, hogy egy kocsmában, ahol ugye nem szendvicset enni tér be az ember a haverokkal, ott se lehessen egy sör mellett rágyújtani —  érvel László.

(Szoljon.hu)