A jelöltet együttes ülésen hallgatta meg a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, valamint a számvevőszéki és költségvetési bizottság. A meghallgatását követően a számvevőszéki bizottság 15 igen és 6 nem, míg a gazdasági bizottság 16 igen és 6 nem szavazattal támogatta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterré történő kinevezését, amely még várhatóan csütörtökön megtörténik.
Fellegi Tamás elmondta: nem tud arról beszámolni, hogy az IMF és az EU küldöttsége milyen pozícióval, feltételekkel érkezik Magyarországra. A mandátumok brüsszeli, washingtoni, budapesti előkészítésén mérik fel, hogy milyen feltételekkel, milyen nagyságrendű milyen típusú megállapodásról lehet majd szó.
Közölte: a valutaalap képviselői novemberben a 2008-as megállapodás felülvizsgálata miatt jártak Budapesten, erről a saját döntéshozó szerveik elé terjesztenek jelentést. Ez a jelentés vélhetően háttérül szolgál majd a tárgyalások megindításához.


Az eddig történt megbeszélésekről azt mondta, hogy azok előkészítő megbeszélések voltak.
Kitért arra is, hogy a 2012-es költségvetés számait nem lehet az IMF-tárgyalásokhoz alakítani, mert a tárgyalások révén csak jövő február végére lesz írásos megállapodás-tervezet, addigra pedig már működő költségvetés kell.
Kifejtette: Magyarországnak elegendő egy elővigyázatossági megállapodás (precautionary credit line) megkötése is az IMF-fel és az EU-val. Elmondta: elegendő egy biztonsági hálóról szóló konstrukció megkötése, erre “kvalifikált” Magyarország politikailag és gazdaságilag is.
Úgy fogalmazott: az IMF-fel kötendő szerződés, mint “védernyő” kell az országnak, Magyarország sérülékenysége miatt. A szerződés tényleges méretéről nem mondott konkrétumot. A túl nagy szám elriasztja a piacokat, a kicsi pedig hiteltelenné teszi a megállapodást – fogalmazott.
A piacokon érződik már pozitív várakozás az IMF és Magyarország tárgyalásai kapcsán – közölte.
A jelölt szerint nem az államháztartás jövő évi helyzete miatt van szükség a megállapodásra, mert az Európai Bizottság is úgy ítéli meg, hogy Magyarországon 2012-ben 2,8 százalékos a GDP-arányos hiány, a magyar kormány várakozása pedig 2,5 százalékos deficitről szól továbbra is.
Jelezte, az ország, a kormány álláspontjának kialakításából nem hagyják ki a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), már tárgyalt annak elnökével, Simor Andrással, aki a tárgyalódelegációba Karvalits Ferenc alelnököt jelölte. Úgy fogalmazott: professzionális munka zajlik a kormány és a jegybanki delegáció között.


Azt mondta még, hogy a jegybanknak függetlennek kell lennie, ez egy európai norma, de erre több megoldás is lehetséges, ahogy arra nemzetközi példákat lehet felhozni.
A távozó nemzeti fejlesztési miniszter az új poszt jelöltjeként a bizottságok ülésén azt mondta: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a kormányzati munkamegosztást és olyan tárca nélküli miniszteri posztot hoz létre, amely a IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalásokat vezeti, de feladatai között nemcsak a készülő pénzügyi keretmegállapodás előkészítése szerepel, hanem a külföldi pénzintézetekkel való kapcsolattartás is.
Fellegi Tamás úgy fogalmazott: az IMF-EU-tárgyalások kapcsán a feladata lesz majd a tárgyalások végig vitele, a tárgyalási pozíció előkészítése, a kormányzati feladatok összehangolása, a megállapodás-tervezet kormány elé terjesztése, a végrehajtás ellenőrzése.
Jelezte még, több minisztérium munkáját kell majd összefognia.


Fellegi Tamás Orbán Viktor által a brüsszeli kormány és államfői csúcsértekezleten kifejtettekről azt mondta: a miniszterelnök a nemzeti érdekeknek megfelelően járt el, amikor jelezte, hogy az Országgyűléshez fordul mandátumért, amely erősíti az ország induló pozícióját.
A bizottsági ülésen Szekeres Imre (MSZP) azt mondta: a frakciója nem tudja támogatni a miniszter kinevezését, mert úgy ítéli meg, hogy a felállás, miszerint tárca nélküli miniszter vezessen tárgyalásokat idegen a magyar jogrendszerről. Hozzátette: most fordul elő először, hogy nem egy pénzügyminiszteri feladatokat ellátó tárcavezető, hanem egy tárca nélküli miniszter tárgyal pénzügyi szerződésekről; olyan kormánytagnak kellene vezetni a delegációt, aki nem érintett az elmúlt másfél év politikájában, mert a kormány tevékenysége miatt igen magas kockázati felárakkal tudtunk csak forrásokat felvenni a nemzetközi piacokról.


Bejelentette: az MSZP meghívta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a frakcióülésére, hogy számoljon be, milyen levéllel fordult a kormány az IMF-hez a tárgyalások kapcsán.
Vágó Gábor (LMP) szintén pénzügyminiszteri poszt létét hiányolta, és azt mondta, hogy az IMF-hez fordulás a matolcsyzmus bukását jelenti. Kérte, a tárgyalások befejezése után mutassák be a megállapodás társadalmi-gazdasági hatásait, azt meg kell ismernie a társadalomnak.
Volner János (Jobbik) azt mondta: a Fidesznek be kellene számolnia arról, hogy a másfél éves tevékenysége mekkora kockázati felárat, többletköltséget hozott Magyarország finanszírozásában.

forrás:MTI