A stroke vészhelyzetet jelent, azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

Stroke alakul ki, hogyha valamely agyterület vérellátása annyira leromlik, hogy az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget rejt, célja, hogy a kialakult károsodások hatását ellensúlyozza a beteg fokozatos felépüléséig.

A stroke a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező, csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.

Örvendetes, hogy manapság sokkal kevesebben halnak bele a stroke-ba, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ebben szerepet játszik a stroke főbb rizikófaktoraira (dohányzás, magas vérnyomás és magas koleszterinszint) irányuló nagyobb figyelem és korai kezelésük is.

Stroke vagy TIA?

A stroke tüneteinek ismerete lehetővé teszi, hogy te vagy közeli hozzátartozód azonnali kezelésben részesüljetek. A stroke hirtelen alakul ki (innen kapta népies neveit, a szélütést illetve a gutaütést), és általában egyszerre több tünet is jelentkezik.

 • A stroke főbb tünetei: Az arc, a kar vagy a láb általában fél oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége vagy bénulása.
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás vagy a látásélesség gyors csökkenése.
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az úgynevezett subarachnoideális vérzésre jellemző).
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

  A legtöbb betegnél a stroke figyelmeztető tünetek nélkül alakul ki. Az egyik lehetséges előjele az átmeneti keringési zavar (tranziens iszkémiás attak – TIA). A TIA egy agyterület viszonylag rövid keringészavarát jelenti, amely még nem vezet érdemleges sejtpusztuláshoz.

  A TIA tünetei azonosak a stroke-éval, de rövidebb ideig állnak fenn, néhány perctől 24 óráig, ezt követően megszűnnek. A TIA kiszámíthatatlan időközönként ismétlődhet is. A TIA jelzi, hogy az agy keringése rossz állapotban van, és a későbbiekben stroke alakulhat ki. Azok a betegek, akiknél TIA alakult ki, sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot, mint azok, akiknél nem.

  Forrás: Ötvenentúl