A Nemzeti Közlekedési Hatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatósága tett feljelentést még 2010. szeptemberben a rendőrségen. Miután egy Kecskeméten szervezett elméleti vizsgán kiderült, hogy más jelent meg egy tárnoki (Pest megyei település, Százhalombatta mellett) hallgató helyett.

A tárnoki férfi egy kecskeméti autósiskola tanulójaként jelentkezett az elméleti vizsgára. Ahol azonban észlelték, hogy a bemutatott személyazonosító igazolványon és a lakcímkártyán szereplő személlyel nem azonos a vizsgázni kívánó „hallgató”.

– A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya rendelt el nyomozást vesztegetés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen ebben az ügyben – mondta el a részleteket Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Majd nem sokkal később kiderült, hogy a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya is folytat már nyomozást hasonló ügyek miatt. Mindkét ügyben közös volt, hogy valamennyien más megyebeli lakosok „buktak le” a vizsgák előtti igazoltatáskor, illetve ugyanazon kecskeméti autósiskola tanulóiként jelentkeztek a vizsgákra.

Az elkövetés módja, valamint az ekkor már gyanúba került gépjárműoktató személyének azonossága miatt egyesítették a két eljárást a rendőrségen. Igazságügyi írásszakértő bevonásával pedig megállapították, hogy több esetben a tanulók helyett irataikat felhasználva más személy(ek) vettek részt a vizsgán. A rendőrök gyanúja szerint a szervezésért, illetve a közreműködésért két esetben az oktató 50, illetve 70 ezer forint összeget kapott.

– A nyomozás során összesen kilenc személyt hallgattunk ki gyanúsítottként – mondta a szóvivő. – Ezek között hét tanuló, egy gépjárműoktató, illetve egy olyan személy szerepelt, aki más személy irataival vett részt az elméleti vizsgán.

A gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója vonatkozásában elkövetett vesztegetés, illetve közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban befejezték. A keletkezett iratokat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség részére vádemelési javaslattal küldi majd meg a rendőrség.

 

Forrás: baon.hu