Honnan állapíthatod meg, hogy rossz a leheleted? Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tiszta ujjaddal egy kis nyálat kaparsz le a nyelv hátsó részéről, majd egy perc múlva szagolod meg a kezedet. Ha nem tetszik, amit érzel, íme, néhány tipp arról, mi okozza, és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

A rossz lehelet 5 fő oka

Szájbaktériumok: A szájban lévő baktériumok – melyek a fogak között élnek, s a nyelvet is belepik – szaporodnak, s mérgeket, kellemetlen szagokat bocsátanak ki.

Mondjad, hogy áááh: A mandulákban lévő mély lyukak, tüszőüregek gyakran okoznak rossz szájszagot. Ha a mandulák túl szélesek és lyukacsosak, a rossz leheletért felelős anyagok megtelepszenek bennük, és rossz szájszagot okoznak.

Bizonyos ételek: Az olyan ételek, mint a hagyma, fokhagyma, hal, még órákkal a fogyasztásuk után is rossz leheletet okoznak, a fogmosás ellenére is.

Rossz szokások: A dohányzás bármely formája (cigaretta, szivar, pipa) vagy a dohányrágás nagyon kellemetlen szájszagot okoz.

Gyomorbántalmak: A gyomorbántalmak gyakran okoznak rossz leheletet, különösen, ha a gázok böfögés formájában törnek elő. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta, amely ketózist okoz, szintén rossz szájszaggal jár.

Tippek a rossz szájszag megelőzésére

1. Moss fogat és nyelvet legalább naponta kétszer! Fogmosás közben a nyelvedet is dörzsöld át fogkrémmel, különösen a hátsó részét. Ezzel eltávolítod a rossz leheletet okozó baktériumokat! Egy kutatás szerint a nyelvmosással 70 százalékkal csökken a rossz lehelet.

2. Naponta egyszer használj fogselymet! A fogselyem használata kötelező! Így lehet csak eltávolítani a fogak közé ragadt ételmaradékokat, a plakkokat, amelyekben a baktériumok megtelepednek. A fogselyem használata segít megelőzni a fogínybetegségek kialakulását is, ami szintén a rossz lehelet gyakori oka.

3. Használj szájvizet! Az antimikrobális szájvízzel vagy peroxiddal való gargalizálás szintén segít megszüntetni a szájszagot. A hidrogén-peroxidban lévő oxigén megöli a rossz leheletet okozó baktériumokat.

4. Használj fluoridos szájápoló készítményeket! A szuvas fog nemcsak nagyon fáj, hanem kellemetlen szájszagot is okoz. A fogszuvasodást meg lehet akadályozni fluoridos fogkrémmel, és megfelelő szájápolással.

5. Igyál sok vizet, hogy frissen tartsd a leheletedet. A folyadékhiány szájszárazsághoz vezet, és rossz szájszagot okoz. Szájszárazsághoz és csökkent nyáltermeléshez vezetnek még egyes gyógyszerek, például az antihisztaminok.

6. Csökkentsd a gyomorsav termelődését! A patikákban kapható vénymentes savcsökkentők valamelyikével. Amennyiben tejérzékeny vagy, szedj laktáztablettát.

Forrás: Ötvenentúl