Molnár Oszkár kiállt a javaslat mellett

A független Molnár Oszkár kiállt a törvénytervezet mellett, mint mondta, egyetért azokkal, akik szerint hiánypótló javaslatról van szó, ugyanakkor méltatlannak nevezte, hogy azt az éjszaka folyamán tárgyalják.
A képviselő kezdeményezte, hogy tisztázzák a tervezetben lévő fogalmakat, mert állami nem, csak nemzeti vagyon létezik. Elmondta azt is, hogy a 2007-es, hasonló törvényt hatályon kívül kellene helyezni és új törvényt hozni helyette.
Úgy vélte, a nemzeti vagyon megérdemelte volna, hogy a kormányváltás után minisztérium foglalkozzon az üggyel.
A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint a kormánynak “fogalma sincs” a nemzeti vagyonról. Példaként említette, hogy a Győr-Veszprém vasútvonal nem, a Karcag-Tiszafüred vonal viszont annak minősül, de nem tudni miért. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti és állami vagyont “krónikusan” keveri a javaslat, és bújtatott privatizációs lehetőségek vannak benne.
Hiányos a leltár és hiányoznak azok a keretszabályok, amelyek alapján tárgyalni lehet a hatáskörökről, és semmilyen “fék” nem akadályozza az önkormányzati vagyon eladását.
A képviselő vizsgálóbizottságot hozna létre, amely a nemzeti vagyont, illetve annak leltározását felügyelné.
Jávor Benedek és Szabó Rebeka (LMP) azt javasolta, hogy a nemzeti parkok és arborétumok, valamint a biodiverzitás is kerüljön bele az elidegeníthetetlen nemzeti vagyonok sorába.
Babák Mihály (Fidesz) azt mondta, tisztességesnek tartja a törvényt, amely egyértelműbbé teszi a szabályokat és növeli az átláthatóságot. A melléklettel azonban – mint fogalmazott – gondja van, mert a felsorolás nem teljes. Megjegyezte, hogy ez türközi a magyar közállapotokat.
A szocialista Varga Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem támasztották alá hatásvizsgálatokkal a leírtakat, amely csökkenti a jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot. Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány szembemegy egyes ágazatok liberalizációjáról szóló uniós előírásoknak is.
Hegmanné Nemes Sára államtitkár a vitában elhangzottakra úgy reagált, hogy bármilyen értéktárggyal kibővítik a felsorolást, amely 100 százalékos, osztatlan állami tulajdonban van. Megjegyezte, hogy minden módosító javaslatot meg fognak vizsgálni.

Ezt követően az elnöklő Balczó Zoltán lezárta az általános vitát.

A vízközművekről szóló javaslatot terjesztett be Bánki Erik fideszes képviselő

A vízközművekről szóló törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek a fideszes Bánki Erik önálló képviselői indítványként. Expozéjában Bánki Erik azt mondta, a kitermelő, tároló és szállító rendszer stratégiailag fontos, az ágazatban viszont több olyan probléma van, amelyet azonnal meg kell oldani.
Kifejtette, elfogadhatatlan, hogy az ország vízközmű vagyonából az elmúlt években százmilliárdok folytak magánzsebekbe, a karbantartás, felújítás nagyon lassú ütemben folyik, a rossz infrastruktúra miatt pedig a kitermelt víz átlag 20 százaléka elfolyik. Hiányzik az átfogó törvényi háttér, így azt sem szabályozzák, hogy mi épülhet bele a víz árába, az ivóvízminőség-javító programok pedig többnyire nem voltak sikeresek.
Elmondása szerint a tervezet egyidejűleg biztosítja a vízközmű átszervezését, egységes hatósági felügyeletét, és az uniós követelmények teljesülését, valamint biztosítja a nemzeti vagyon köréből kikerült értékek visszaszerzését.
Fónagy János államtitkár a kormány támogatásáról biztosította a javaslatot.
Sebestyén László, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, az infrastruktúra elavultságát figyelembe véve csak a vízügyi dolgozók felkészültsége miatt maradt megfelelő eddig az ivóvízellátás. Elmondása szerint sokszor nincsenek megfelelő technikai feltételek a minőség fenntartásához, de a javaslat alkalmas arra, hogy növekedjen a szolgáltatás színvonala.
Varga Zoltán (MSZP) közölte, az MSZP nem támogatja a javaslatot, mert az sok kérdésre nem ad választ, így arra sem, hogy a felszín alatti vízkészletek védelmét hogyan akarják biztosítani. Hozzátette, hogy a tervezet csökkenti az illetékes minisztérium kompetenciáját, nincs alátámasztva háttértanulmányokkal.
A KDNP képviselőcsoportja nevében Nagy Andor azt mondta, a törvényjavaslat jó és esedékes is, mert húszéves mulasztást pótolnak vele és élvezi a szakma támogatását is.
Bödecs Barna, a Jobbik vezérszónoka szerint a szakma évek óta várja a javaslatot a vízellátást biztosítása miatt. Az alapelvek többségével a Jobbik ugyan egyetért, de beterjesztés formájában nem támogatják, ezért több módosító javaslatot nyújtottak be hozzá.
Jávor Benedek (LMP) azt mondta, a rendszer működhet jól, de ez attól függ, hogy milyen érdekek mentén, és milyen színvonalon tudja ellátni a feladatát a felügyelő hivatal. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs illúziójuk, ugyanis az energiaszektorban egy hasonló rendszer nem hozott jelentős javulást.
Szerinte az alapelvekkel nem mindig van összhangban a javaslat, és hiányzik belőle a csapadékvíz-elvezetés kezelése.
Bánki Erik megköszönte az aktív részvételt az általános vitában.

Ezt követően az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.

Napirend utáni felszólalásában Ferenczi Gábor (Jobbik) az 1921. december 14-i soproni népszavazásról emlékezett meg.

Ezt követően, éjjel 3 órakor Lezsák Sándor lezárta a hétfői ülésnapot. A képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.

forrás:MTI