A magyar élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár a magyar-algériai agrár-külkereskedelem fejlesztése érdekében utazott az észak-afrikai országba. A tárgyaláson egyesség született arról, hogy a jövőben  gabonát, húsféléket, zöldség-gyümölcsöt, tejport, vetőmagot, mézet,  fűszerpaprikát és számos magyar élelmiszer alapanyagot és  feldolgozott terméket szállíthatunk  Algériába.

A magyar szakállamtitkárt kedden délután fogadja az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is. Rachid Benaissa a 75., jubileumi Országos Mezőgazdasági  Kiállításon októberben  járt hazánkban, és mezőgazdasági együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.
A szerződés szerint Magyarország nagy genetikai értékű tenyészbikákat és szaporító anyagokat exportálhat Algírba, és magyar szakemberek bemutató-oktató bázis kialakításában, valamint közös kutatási programokban vehetnek részt.


Algéria nagy mértékben szeretné növelni a baromfihús fogyasztását az országban. Ennek érdekében a szakminisztérium komoly beruházásokat tervez. A Budapesten aláírt megállapodás alapján magyar szakemberek közreműködnek és segítik az algériai baromfitenyésztés modernizálását és fejlesztését. Mindkét ország határozott célja, hogy a két ország vállalatai között erősödjenek a kereskedelmi kapcsolatok. A megállapodás értelmében magyar szakemberek erdőtervekkel, tapasztalatcserével vesznek részt a főváros, Algír természeti környezetét megóvó és helyreállító programban. A dokumentumban rögzítették azt is, hogy az algériai fél igényt tart mintagazdaságok víztakarékos és nem hagyományos öntözési berendezésekkel történő felszerelésére.

Kardeván Endre a Budapesten aláírt megállapodás részleteiről tárgyal az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. Ezt követően felkeresi a Mesterséges Megtermékenyítési és Genetikai Fejlesztési Országos Központot, az Állattenyésztési Műszaki Intézetet, és az Országos Állatorvosi Intézetet.

Vidékfejlesztési Minisztérium