A Luca nap, vagyis december 13-a a boszorkányok napja mellett az év legszerencsésebb napjának is számít. Éppen ezért számos olyan szokás is kötődik e naphoz, amellyel a következő időszakot tehetjük még szerencsésebbé.

 

Ősi hagyomány, hogy ezen a napon kezdik el a lucaszék készítését, amely majd karácsonykor a templomban megmutatja, hogy ki a boszorkány és ki lesz a készítő jövendőbelije.

 

Luca napkor szokás lucapogácsát is készíteni. Ennek lényege, hogy egy papíron bele kell sütni a pogácsába egy nevet, szerencseszámokat, vagy akár pénzérméket. A kisült pogácsákat be kell csomagolni, majd egyet húzni kell és az abban rejlő papír vagy pénz megmutatja a jövőt. Tehát ha valaki számokat húz ki, azok a szerencseszámai, ha nőként férfi nevet, akkor az illető lesz a párja, ha azonos nemű nevet húz ki valaki, akkor pedig minden bizonnyal egy barátság veszi kezdetét – magyarázta Szegedi Erika. A Rádió 7 és a promenad.hu munkatársai is kaptak ajándékba Szegedi Erikától lucapogácsákat, amelyekből húztak is egyet-egyet. Voltak akinek gazdagságot, külföldi utat, másoknak szerelmet jósoltak.

 

Éjfélkor egy aranyszínű gyertyát kell meggyújtani, és a tálca alá, amelyen a gyertya áll egy papírra felírt kívánságot kell elhelyezni. Amit ilyen módon Luca napkor kívánunk az valóra válik. A gyertyát azonban tilos elfújni, mert akkor elfújjuk a szerencsénket tette hozzá a főboszorkány.

 

A jövőnket máshogy is megalapozhatjuk. Vessünk árpát, vagy búzát egy kis edénybe és tegyük ki a párkányra. Gondozzuk a növényünket, amely minél dúsabb lesz, mi annál gazdagabbak leszünk.

 

Kodácz Csengele