A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a kereszténydemokrácia küldetése az európai kultúra küldetése. “A kereszténység mindannyiunk számára azt a kulturális hátteret, műveltség- és hitbéli alapot adja, amelynek következtében bár válságok jönnek, válságok mennek, de a kereszténydemokrácia mint iránytű a legnagyobb válságban is a leghasznosabb útmutató lehet” – mondta
Hozzátette: ezért fordul ma minden európai politikai erő figyelmével Angela Merkel német kancellár felé; nemcsak azért, mert női politikus, hanem mert kereszténydemokrata.
Kiemelte: a kereszténydemokraták más idősíkkal rendelkeznek, mást is tudnak, mint a többi politikai erő. Rámutatott: sokan beszélhetnek arról, hogy Európa csatát veszít, alulmarad, Ázsia jön, Kínára, Japánra, az arab világra kell figyelni. “Biztos vagyok benne, hogy Európa marad, Európa győz, az európai kultúra örök, és (…) örök győztes.” Ezért kell ragaszkodni Európához – mondta Navracsics Tibor.
A kormányfőhelyettes szerint abban “biztosak lehetünk, hogy a kereszténydemokrácia és az európai integráció egy és ugyanaz”. A kereszténydemokrácia egyik politikai küldetése a békés Európa és az európai integráció megteremtése – hangsúlyozta.
Amikor a gazdasági válság megoldásáról beszélnek az integráció keretein belül, akkor soha nem lehet elfelejteni, hogy a kereszténydemokrácia alapvetően elkötelezett az európai integráció iránt – fűzte hozzá.
2011 végén a kereszténydemokrácia “világsperpektívája az európai perspektíva”, az európai integráció és az európai kontinens kivezetése a válságból. Ez az, amiért Angela Merkel ma Európa kulcspolitikusa – hangsúlyozta, kiemelve: “mindannyian tudjuk, hogy a német és az európai kereszténydemokrácia az, amely a válságból való utat kijelölheti”.
Navracsics Tibor kitért arra is, hogy 2011 vége a magyar a bel- és kormányzati politika szempontjából sem eseménytelen, és talán soha nem találkoztak még ennyi ellenérvvel, ennyi váddal.
Nem is csoda – tette hozzá -, hiszen az elmúlt 18 hónap eredményeként most jutottak el az igazi változás küszöbére, az intézményi és  szakpolitikai változtatások olyan tömegéhez, amely végre azt jelenti, hogy Magyarország kultúraváltáson is keresztülmehet, szakítva a posztkommunizmus időszakával, és végre egy versenyképes, erős szolidáris társadalmat építenek.
Idézte Barankovics Istvánt, aki a Demokrata Néppárt programjáról azt mondta: “tisztes jólét, amit a munka biztosít, szabadság, amely nem ismer elnyomást és nemzeti függetlenség, amely nem sért senki mást, ez az az ország, amit építeni akarunk”.
Navracsics Tibor szerint bár ezek a mondatok 64 éve hangzottak el, ma is ez a programjuk.
A kormányfőhelyettes azt mondta, a jólét az alapja a jövő gyarapodó Magyarországának, és ez csak úgy képzelhető el, ha munkaalapúvá teszik ismét a magyar társadalmat.
“Szabadság, ami nem ismer elnyomást” – folytatta az idézetet, hozzátéve: az elmúlt 20 évben nem ismer olyan politikai pártot, közösséget Magyarországon, amelynek többször kellett volna elszenvednie mások gúnyát, megvetését, kirekesztését, mint a kereszténydemokratáknak.
Amikor kereszténydemokrata politikai nézeteket szidnak, mucsaiznak, vagy a kereszténydemokráciát írják le, gúnyolják, akkor valójában a szabadságot tiporják lábbal – fogalmazott Navracsics Tibor.
Leszögezte: “nem mások szabadságát akarjuk, mi a saját szabadságunkat szeretnénk elismertetni”.
Közép-Európában annak a mondatnak is különös jelentősége van: “nemzeti függetlenség, amely nem sért senki mást” – folytatta, kiemelve: “miközben hiszünk a magyar nemzeti függetlenségben, van olyan nemzet, amely a demokrácia alapszabályait lábbal tiporva saját polgárait fosztja meg állampolgárságuktól csak azért, mert élnek az identitásválasztás szabadságával. Mi nem kívánunk senkit sérteni, mindenkinek megadjuk a megfelelő tiszteletet, de elvárjuk azt is, hogy Európában mindenhol, minden nemzet tartsa be a demokrácia alapelveit, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat.”
Az ülésen átadták a Barankovics-emlékérmeket, azokat ismerik el, akik Magyarország fejlődésének előmozdításáért, a keresztény szellemiség és a kereszténydemokrácia megerősítésért kiemelkedő munkát végeztek.
Az elismerést Navracsics Tibor, Surján László európai parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke, Bogárdi-Szabó István református püspök és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vehette át Semjén Zsolt pártelnöktől, miniszterelnök-helyettestől és Mészáros Józseftől, a Barankovics István Alapítvány elnökétől.

Forrás: MTI