Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az új sportfinanszírozási törvény alapján az öt látvány sportot – labdarúgás, kézilabda, vízilabda, kosárlabda, jégkorong – társasági adójuk 70 százalékával támogathatják a céget.

Ez a támogatási rendszer Hódmezővásárhelyen négy egyesületet érint (jégkoron nincs). Így a Hódmezővásárhelyi FC, Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club, Enternet Vásárhelyi Kosársuli és a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club részesülhet támogatásban.

A Hódmezővásárhelyi Sportjáért Alapítvány és az egyesületek közösen adták be a pályázatot a szövetségek felé, melyeket már el is bíráltak.  A négy egyesület mellett a Városi Stadion infrastrukturális fejlesztésére is pályáztak – számolt be a pénteki sajtótájékoztatón Fekete Ferenc, az alapítvány elnöke, aki hozzátette, hogy már visszakapták azokat az igazolásokat, hogy mennyi pénzt nyertek az egyesületek.

A vállalkozásokat folyamatosan keresik, mind az alapítvány, mind pedig az egyesületek vezetői. Van olyan egyesület, amely már szinte az összes pénzt begyűjtötte, de olyan is akad, aki még gyerekcipőben jár – fogalmazott Fekete, aki szerint az év végéig el kell jutni arra a szintre, hogy mind a négy egyesületnek meglegyen a pénze.

Úgy gondolom eredményes volt a pályázat, abban bízom, hogy jövőre már gördülékenyebben tudjuk lebonyolítani a vásárhelyi sportot – zárta Fekete.

Összesen 171 millió forintot fordíthatnak sportra

A HLKC 17,5 millió forintos támogatásban részesült, ami 10 százalékos önerőt tartalmaz. A Kosársuli esetében 27,5 millió forint ez az összeg, de már ez is tartalmazza 2,5 milliós önerőt. A HFC az ötmilliós önrész mellé 34,3 milliós támogatásban részesült, míg a vízilabdások 21,5 millió forintos támogatása mellé további hármat kell tenniük.

A Stadion fejlesztésére 43 millió forintot ítéltek meg, amihez 30 százalékos önerőt, azaz 18 milliót biztosít az alapítvány. Így aztán 61 millióból újul meg a Stadion. Ebből az összegből, felújítják a két füves pályát, míg a hátsó világítást kap majd. A nagy műfüves pályához mobil lelátót építenek, illetve megfelelő hangosítást alakítanak ki, valamint a kis műfüves pályához szeretnének még világítást.

A fejlesztésekre egyébként három éves tervet tűztek ki. A második ütemben teljes épület rehabilitációt szeretnének végezni, illetve fedett lelátót kialakítani. A harmadik évben pedig egy 30X60 méteres műfüves pálya egy futó folyosó és egy 20X40 méteres munkacsarnok építése van tervbe véve – számolt be Horváth Zoltán, az alapítvány titkára, aki hozzátette, hogy a jelenlegi pályázatban szerepelt egy rekortán pálya építése, de ezt a Magyar Labdarúgó Szövetség kivette pályázatból.

Az öt támogatási kérelem teljes költsége tehát 140,5 millió forint, melyhez 30,5 milliós önrészt kell teljesítenie az alapítványnak, azaz összesen 171 milliót költenek Vásárhelyen a négy sportág fejlesztésére és a Stadion megújulására.

 

Továbbá Fekete elmondta, hogy a támogatási összegnek körülbelül 70 százaléka már az alapítvány számláján van, így még a maradék 30-at szeretnék az idén megszerezni. Várják a további vállalkozók jelentkezését, akiket biztosított az elnök, hogy, az átutalt pénz több mint 90 százalékát az utánpótlásra fordítják az egyesületek, míg a maradékot költik tárgyi eszközök beszerzésére, illetve személy jellegű ráfordításokra.