14:06 – A Kisteleki Közmeghallgatás kezdetét vette

Nagy Sándor polgármester köszönti a megjelenteket, felkéri dr. Frank Antal alezredest, a Kisteleki Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy szóljon a legfontosabb rendvédelmi témákról. A kapitány sajnálatát fejezi ki, hogy sokszor figyelmeztetésük süket fülekre talál. Néhány statisztikai adatot ismertetett.

144 ügyben rendeltek el a város területén, az összes ügyük egyharmadát teszi ki, ennek 60 százaléka lopás. Továbbra is toronymagasan vezetnek az úgynevezett trükkös lopások, amikor valamilyen szolgáltatónak magát kiadva jutnak be az ingatlanokra. Külön rámutatott a karácsony előtti időszakra ebből a szempontból. Hangsúlyozta: arányosítani kell a vagyonvédelemre fordított összeget a védendő értékekkel.

14:29 – Nagy Sándor a járásokról beszél

Kistelek járás székhely lesz – ismertette el a még nem hivatalos információt. Nem Szegedhez, nem Szegedhez fog a város tartozni, nagyközségi szerepkörből városi rangon keresztül járás székhelyi rangra emelkedik, ez azt jelenti, hogy minden ügyintézési lehetőség megmarad. A Polgármesteri Hivatal fehér épületében kap ez helyet. Gyógyszer-kereskedelmi cég elosztó központot szeretne létesíteni Kisteleken – említette meg a gyors megkeresést a város gazdasági fejlődését ecsetelve.

14:40 – Nagy Sándor a szennyvízcsatornáról beszél

A polgármester kifejtette: a háttérben folyamatos a munka, de sajnos egy év munkálkodás után Brüsszel egyértelműen elutasította, hogy az utakon teljes helyreállítás legyen. A másik fontos dolog, hogy sajnos az sem látszik védhetőnek, hogy a rendszer ne csak a telekhatáron belül egy méterig épüljön annak ellenére, hogy mindenképpen az volt a szándék, hogy lehetőség szerint a telken belüli szükséges szakasz is a pályázat része legyen.

14:48 – Egyházi óvoda Kisteleken?

Nemrégiben megkereste Csíkosné Frányó Mónika, a Térségi Közös Igazgatású Közoktatási és Gyermekjóléti Intézmény összevont intézményeinek igazgatóhelyettese a polgármestert, hogy mit szólna hozzá, ha egyházi fenntartásba kerülne a Petőfi utcai óvoda. Erről Nagy Sándor támogatásáról biztosította, és a hallgatóságot is megnyugtatta, hogy a szóbeszéddel ellentétben nincs szó a bezárásáról. Annál inkább is fent kell tartani, mivel nyertes pályázatok kötelezik erre az önkormányzatot, illetve a mindenkori fenntartót.

 

14:52 – Krematórium

Négy krematórium építését engedélyezték az országban, ebből egy a Dél-Alföldön épülhetne, ezzel kapcsolatban megkeresték Kisteleket is, hogy helyet adnának-e. A polgármester válaszában azt mondta, hogy erről meg kell kérdezni a lakosságot. A közmeghallgatáson rögtönzött szavazáson fele-fele a vélekedés. Beszélt arról is, hogy a Kócsó-kápolnával szemben lévő területen egy kegyeleti parkot létesítenének, azzal, hogy a lakosság felajánlásában ültetett növények is helyet kapnának, így igazán mindenki magáénak érezhetné.

 

15:00 – Tűzoltóság és ipari park

A tűzoltóságok állami fennhatóság alá kerülnek, ugyanakkor sajnos sok idő alatt tudnak kiérni Szegedről, ezért logikus lenne, és szándék is lenne önkéntes tűzoltóságot létrehozni. Ehhez azonban számos jogszabályi követelményt teljesíteni kellene, amit nem könnyű, és nem kevés pénzbe kerül. Az ipari parkban három cég is visszaadta a nyertes pályázatát: 341 millió forintot adott vissza egy szélerőműveket gyártó cég, a másik szanitereket gyártó, a harmadik brikettáló üzem lett volna, de nem tudják az önerőket biztosítani.

15:10 – Közmunka, adók, díjak, hulladék

92 embernek tudnak munkát adni, ha sikeres lesz az önkormányzat új pályázata – mondta el Nagy Sándor. A várható ebadóval kapcsolatban leszögezte: nem szeretnék kivetni, de elképzelhető, hogy háztartásonként két kutya fölött vezetik be. Ebben még nincs döntés, de az ingatlanadó bevezetése sincs tervben. Ehhez hasonlóan tovább védenék a lakosságot azzal is, hogy nem kívánnak infláció feletti közszolgáltatási díjemelést. Hamarosan viszont be szeretnék vezetni a szelektív hulladékgyűjtést, ugyanis előbb-utóbb jelentősen meg fog drágulni a szemétszállítás és lerakás, ha nincs szelektálva. Ehhez kapcsolódóan elmondta: komposztprogramot is indítani szeretne a város, így a zöldhulladék kezelésében nagy előrelépést tudna tenni.

15:25 – A jegyző felszólítása alaptalan?

Vedrédi Ferencné az Arany János utcából arról panaszkodott, hogy a város jegyzője alaptalanul szólította fel, hogy szüntessen meg egy útlezárást a földterülete mentén. Kothencz Tamás, az építési osztályról megállapította, hogy az út valóban nincs lezárva. Több megkeresésre sem kapott választ, ezért az ombudsmannál panaszt tett. December 8-án kapott meghívást ma reggelre, de nem volt alkalma bemenni. Ezek alapján megkérdőjelezte, hogy a jegyzőnő alkalmas-e a feladatának ellátására. Megjegyezte, hogy a hotel mögött mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót rendszeresen elfoglalják a piacosok.

Nagy Sándor válaszában elmondta, 160 parkoló épült az évben, odafigyeltek a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolók kialakítására, ugyanakkor felkérte a rendőrkapitányt, hogy figyeljenek oda ezekre. A földkérdéssel kapcsolatban kifejtette: a rendezési terv szerint ott út van, tehát biztosítani kell annak szabadon hagyását, és a művelésből ki kell vonni. Ezt az önkormányzat nem bírálhatja felül.

15:48 – Miért nem lehet közmunkásként dolgozni?

Falusi Ferencné megkérdezte, hogy a 11 hónapos foglalkoztatásra miért nem vesznek fel. Dr. Somodi Lilla jegyző elmondta, hogy a pályázatot még meg sem nyerték, csak egy előzetes felmérés készült ahhoz, hogy hány ember foglalkoztatását vállalhatják be. Sajnos tapasztalat, hogy nagyon sokan csak a seprűt támasztották, így nem lesz könnyű feladat a 97 megfelelő ember megkeresése. Ez a program most annyiban lesz könnyebb, hogy nem csak a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak közül lehet foglalkoztatni – tette hozzá.

 

15:57 – Kinek mi köze a jelzálogokhoz?

Vedrédi Ferencné nehezményezte, hogy az Arany János utca házszám-változásai során minden érintett megkapta, hogy mely ingatlan-tulajdonosnak milyen jelzálogbejegyzés van az ingatlanán. Dr. Somodi Lilla válaszában elmondta: személyes adat nem szerepelt a határozatban, csak ami szabadon hozzáférhető a földhivatali bejegyzésekben is, vagyis név, cím, és hogy van-e rajta jelzálogjog. Hozzátette: ketten is megköszönték a határozatot, mert abból derült ki számukra, hogy tíz évvel ezelőtti jelzálogbejegyzését elfelejtette töröltetni.

16:10 – gond van a szeméttelep körül

Paragi Zsolt jelezte: a szeméttelepnél, a vasút mellett van egy 10 méteres erdőszakasz, amit szépen rendbe tettek, de továbbra is hulladékot dobálnak ki, valamint olyan anyaggal töltötték fel az utat, ami megsüllyedt. A polgármester jelezte, mindenképpen megnézik, mit lehet tenni, és az illegális hulladéklerakások miatt egyébként is telepítenek kamerarendszert is.

16:20 – városépítés: hogy is van ez?

Csáki Sándor (Géza) felvetette, hogy ki és mennyiért üzemeltetheti a vásárteret, mivel lett az feltöltve, mert nem mindegy ökológiailag. Sérelmezte, hogy nem kisteleki vállalkozások végzik a kisteleki beruházásokat. Nagy Sándor polgármester válaszában megjegyezte, 13 év alatt soha senki nem kereste meg konstruktív javaslattal, egyetlen projekttel kapcsolatban sem. Ellenben a kivitelezéseket, üzemeltetéseket minden esetben nyílt közbeszerzés során lehetett elnyerni.

 

16:30 – Mi a helyzet a Pap-fenyvessel?

Vedrédi Ferencné érdeklődött, hogy lesz-e valami a Pap-fenyvesbe tervezett fürdőberuházásból. Nagy Sándor polgármester válaszában kifejtette: a mai gazdasági helyzetben nem könnyű bármilyen beruházást is tető alá hozni. Opciós szerződések vannak a területekre, hogy ne lehessen ár alatt, vagy túlárazva értékesíteni azokat. Úgy tűnik, hogy az eddigi izraeli befektetők mellé németek csatlakozhatnak. Ma reggel kapott értesítést, hogy hétfőn további tárgyalást kezdeményeztek, hogy teljesen önerőből építenének egy golfpályát.

16:42 – Kirugdosott üvegek a buszvárókban

Wist István elmondta: levelet írt a Tisza Volánhoz, hogy a gimnázium előtti áldatlan állapotú buszmegállót fel kellene újítani, de nem történik semmi, ezt önkormányzati forrásból meg lehetne-e oldani. Az idősektől többször hallotta, hogy a nyugdíjas házaknál valamilyen korlátozással meg lehetne-e szüntetni a behajtani tilos táblát. Nagy Sándor elmondta, évről évre az önkormányzat ki szokta cserélni a kirugdosott üvegeket a buszmegállókban, sajnos ilyenre is költeni kell. Az orvosi rendelő melletti utcával kapcsolatban egyeztetni fognak az érintettekkel.

16:50 – Nincs sintér?

Márton János szerint illegálisan ölik le a befogott kutyákat, mert az erre használatos injekciót csak engedéllyel rendelkező személy alkalmazhat. Hogy kerül ez az alkalmazók kezébe, és mennyi a város adóssága a beruházásokhoz kapcsolódóan – kérdezte.

Nagy Sándor válaszában a kutyakérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ilyet nem adhat és nem is ad ki az önkormányzat, így nincs róla tudomása. Hozzátette: tervben van egy olyan befogásra és szállításra alkalmas utánfutó beszerzése, amivel a szegedi telepre be lehet szállítani a kóbor kutyákat. A pénzügyi helyzetről elmondta: 550 millió forint kötvény van jelenleg kibocsájtva, 90 millió forint folyószámla hitele van Kisteleknek, ez közel sem éri el a város költségvetésének 30 százalékát, és ez szakemberek szerint teljes mértékben elfogadható és finanszírozható.

A lakossági kérdésekre adott válaszok után Nagy Sándor polgármester megköszönte az érdeklődést, és mielőtt lezárta a közmeghallgatást, békés ünnepeket és sikeres újévet kívánt mindenkinek.

Molnár Attila

##audio:13##