A pályaorientációs vetélkedőn a 7-8. osztályok indítottak 2-2 csapatot. A játékos megmérettetést azért rendezték, hogy a gyerekek egyrészt képet kapjanak a város és környéke képzési kínálatáról, másrészt hogy megismerkedjenek a régi és új foglalkozásokkal, ezzel is segítve őket a pályaválasztásban – tudtuk meg Csikós Erzsébet tanárnőtől, az intézményben a 7-8. osztályos tanulók középiskolába való átmenetének támogatására létrejött munkacsoport vezetőjétől.

A gyerekek már két héttel ezelőtt kaptak egy előzetes feladatot, szabadon választott foglalkozásról kellett plakátot készíteniük, és a vetélkedőn bemutatniuk. Aki tudott, hozhatott mesterembert is extra pontokért. Az egyik csapatnak sikerült meghívni egy kereskedőt, aki egyébként egykor szintén az iskola tanulója volt. A vendég mesélt a szakmájáról, és válaszolt a diákok kérdéseire. Ezen kívül a feladatok között szerepelt régi mesterségekről szóló totó, képkirakós játék, a környékbeli iskolákról kellett információkat gyűjteni az internetről a tanulói laptopokat használva, végül az egészet a „Mesterségem címere” játék koronázta meg. A csapatoknak egy-egy foglalkozást kellett elmutogatniuk, és azoké lett a pont, akik először kimondták a megfejtést. A pantomimes feladvány nem kevés leleményességet kívánt mindkét oldalról, mivel ilyen szakmák szerepeltek: vízóraleolvasó, könyvkötő illetve ügyvéd.

A zsűriben foglalt helyet Berki Imre, a munkaügyi központ munkatársa, valamint Csankiné Láda Ildikó, az iskola egyik igazgatóhelyettese és Szűcs Mária Zsuzsanna matematika szakos tanárnő. A verseny nagyon szoros volt, amit az is jelez, hogy három csapat végzett holtversenyben a harmadik helyen.

A dobogós csapatok az ajándékok mellett a Mekk Elek-díjról szóló oklevelet vehették át, a többi csapatot Doktor Bubó képével díszített emléklappal jutalmazták.

A versenyen legjobban szerepelt csapatok:

1. Kereskedők (8. b), 2. Fazekasok (7. a), 3. Dokik (7. b), Pincérek (8. a) és Energetikusok (8. b).

 

Kokovai Péter