A köztársasági elnök országjáró körútjának Bács-Kiskun megyei állomásán, Kecskeméten, a városi és a megyei közgyűlés közös ünnepi ülésén arról is beszélt, hogy növelni kell az emberek önbizalmát, amiben a politikusoknak kiemelt szerepük van. A politika feladata az, hogy teremtse meg az emberek boldogulásának a feltételeit – fogalmazott.
Az államfő komoly teljesítménynek nevezte a kecskeméti uszoda és élményfürdő felépítését, és hangsúlyozta, hogy Bács-Kiskun megyének is hatalmas siker a Mercedes-Benz-gyár betelepülése, amelyben a magyar emberek jelentették a döntő szerepet. “Hogy szorgalmasok, öntudatosak, képesek tanulni, a város képes volt kedvezményeket adni” – mondta.
Az államfőt az ünnepi közgyűlésen Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke valamint Kerényi János kormánymegbízott köszöntötte, majd a pártok képviselőcsoportjainak frakcióvezetői szólaltak fel. Az MSZP városi és megyei önkormányzati képviselőcsoportjának tagjai – egy kecskeméti képviselő kivételével – nem vettek részt az ünnepi közgyűlésen.
Schmitt Pál az ünnepi közgyűlés végén kitüntetést adott Mikulás Ferencnek, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatójának, Guóth Iván kosárlabdaedzőnek, Kovács Miklósné Molnár Ilonának, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjének, Metzinger Évának, Kecskemét jegyzőjének valamint Gidai Jánosnak, a kiskunhalasi GanzAir Kompresszortechnikai Kft. ügyvezető igazgatójának.
Az MSZP közleményt juttatott el az MTI-hez, mely szerint azért nem vettek részt a köztársasági elnök fogadásán, mert nem látnak okot a közös ünneplésre. Az ellenzéki párt szerint a “Fidesz semmibe veszi a nemzeti egységet, a szólásszabadságot, nem riad vissza a visszamenőleges törvénykezéstől, a törvényhozást törvénygyárrá silányítva ellehetetleníti az önkormányzatokat, megfosztja azokat tulajdonuktól.” Az államfő pedig mindehhez asszisztál azzal, hogy aláírja a törvényeket – olvasható a közleményben.
Az MSZP Bács-Kiskun megyei és kecskeméti frakciója azt is kifogásolja, hogy Schmitt Pál látogatása kapcsán a kecskeméti díszterem elé tervezett sajtótájékoztatójukat a város jegyzője nem engedélyezte.
A közlemény szerint a sajtótájékoztatóra készülő Garai István Levente megyei és Király József városi elnököt a jegyző a városháza elhagyására szólította fel. “Miután ennek jogosságát ők kétségbe vonták, a közelben álló biztonsági őrrel vezettette el őket” – olvasható a közleményben.
Az államfő az ország valamennyi megyéjét sorba járja januárban kezdett körútja során, amelynek első állomásaként Borsod-Abaúj-Zemplén megyét kereste fel, majd Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Tolna, Somogy és Komárom-Esztergom megyébe látogatott. A köztársasági elnököt ezúttal is elkísérte útjára felesége, Schmittné Makray Katalin.

Forrás: MTI