Az emlékpark ügyvezető igazgatója a Rádió 7 kisteleki Napraforgó műsorában kifejtette: felhívásukban azt kérték, rövid, velős szövegben küldjék el mondandójukat, de mégis már volt olyan, aki fél oldal szöveget is küldött. Szortírozzák, rendszerezik az üzeneteket, melyek közül a 17-i ünnepségen neves művészek felolvasnak majd, illetve amelyek terjedelmükben lehetővé teszik, felkerülnek a Rotunda mellett felállított karácsonyfára, így bárki olvashatja azokat.

A lassan lezáruló évről elmondta: október 31-én zárták a külső helyszíneket, de az érdeklődésekre alapozva, jövőre valószínűleg megvárják az őszi szünetet a zárással. Az országos statisztikával ellentétben emelkedett a látogatószám – magyarázta. Ilyenkor, télen, bár a Skanzen épületei zárva vannak, a park egész területe bejárható gyalog, néhány lóval találkozhatnak majd akik szeretnének sétát tenni.

A Rotunda kiállításai látogathatók, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy az épület felújítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket az öt új interaktív kiállítással együtt. Ezzel bebizonyosodott, hogy ezt az utat kell követni: a cél, hogy teljesen körbe járhatóak legyenek a kiállítások és az épület.

Továbbra is korszakokat szeretnének megjeleníteni, és végre szeretnék megvalósítani tervüket: Feszty Árpád alkotóházát rekonstruálni, annak eredeti gerendáinak felhasználásával egy kiállítás formájában.

A tervek szerint kívül április elején nyitnak, az első program április 9-én, húsvét lesz, de januárban, a Vince napi vesszővágás, márciusban a Gergely járás programjára megelevenedik a Skanzen egy-egy része. Új programként agrárvásárt rendeznek júniusban, mely során a parkban a mezőgazdasági hagyományokat mutatják be, valamint Huszártalálkozó is lesz a 2012-es programban.

Visszatekintve megállapította: a nyeregszemlének több mint 10 ezer látogatója volt, így természetes, hogy ezt a programot is folytatják, a Nemzeti Vágta szervezői pedig külön figyelmet szentelnek az emlékparkra. Az idei évben először rendezték meg az összetartozás napját, ezt is méltóképpen szeretnék folytatni.

Tovább bővítik a jurta falut, külsejében egy teljesen megújult környezetben találja magát, aki már korábban látta. Egy következő pályázattal a Pallavicini ányási kápolna másolatát szeretnék felépíteni a szélmalommal szemben lévő réten, mellette egy kálváriával és egy temetőrészlettel.

Molnár Attila